1-1.png

Je toto fotka Fatimského zázraku slnka? Pravda o populárnej fotke

1,313
Milko Kostovič
AltKAT

Tento rok (2017, pozn. prekladateľa) je 100. výročím jedného z najúžasnejších zázrakov 20. storočia: veľkolepý "Zázrak Slnka", ktorý sa odohral pred očami tisícov ľudí v portugalskej Fatime. 

Tri chudobné deti vyhlasovali, že sa im zjavila Panna Mária - a že 13. októbra 1917 na určitom mieste vykoná verejný zázrak.

Išlo o odvážne tvrdenie, takže počas spomínaného dňa prišli na miesto desiatky tisíc ľudí: veriaci, skeptici, novinári a dokonca i fotografi. 

A potom sa to stalo: slnko začalo rotovať, pohybovalo sa krížom-krážom na oblohe a vydávalo nádherné farby. 

Podarilo sa z toho niekomu urobiť fotku? 

Slnko predstavuje pomerne tmavšie miesto uprostred pravej strany.

Samozrejme, že hlavnou črtou Zázraku Slnka bola to, že sa Slnko pohybovalo, čo sa nedá presne zachytiť na fotografii. Ak by však šlo o skutočnú fotku, stálo by sa jednalo o neuveriteľne cenný historický artefakt. 

Je tu iba jeden problém: fotka nepochádza z Fatimy, ani z roku 1917

Pravda

Po udalosti bolo publikovaných niekoľko fotografií davu. Ani na jednej však nebolo slnko. 

Vyššia fotografia sa objavila o niekoľko rokov neskôr. V skutočnosti bola publikovaná v roku 1951 talianskym časopisom L’Osservatore Romano, pričom sa malo jednať o stratenú fotku zázraku. Neskôr sa však zistilo, že sa jednalo o prípad mylnej identity: fotografia bola zhotovená v roku 1925 na inom meste v Portugalsku.

Nie je jasné, prečo existujú fotky davu zo Zázraku Slnka, no samotné Slnko odfotené nebolo. Možno ho fotografi nemohli vidieť (nie každý to dokázal)? Alebo možno len takéto fotky nevyšli. 

Či tak alebo onak, všetko, čo zostane, je očité svedectvo prítomných

Modli sa za nás, naša Fatimská pani!