Nie mešity ale internet a ľudské práva chce britská premiérka Mayová obmedziť kvôli hrozbe terorizmu

134
Kultúra smrti

Britská premiérka Theresa Mayová našla spôsob ako bojovať proti terorizmu a extrémizmu. Chce regulovať internet, kde si údajne hlavne na známych sociálnych sieťach teroristi vymieňajú informácie medzi sebou a plánujú teroristické útoky. Takéto kroky však môžu viesť k zneužitiu a k obmedzovaniu slobody bežných ľudí. Je pritom dokázateľné, že najviac náborov a výziev do boja s neveriacimi prebieha v mešitách, teda pri bezprostredných kontaktoch potenciálnych teroristov, ktorí aj v dnešnej digitálnej dobe uprednostňujú osobný kontakt pred virtuálnou realitou západného človeka

“Mali by sa zaviesť nové medzinárodné dohody na reguláciu internetu vzhľadom na teroristický útok v Londýne,” vyhlásila Theresa Mayová. Britská premiérka ďalej povedala, že zavedenie nových pravidiel pre kyberpriestor by zbavilo extrémistov ich bezpečného online priestoru. Informoval o tom portál The Independent.

“Nemôžeme dovoliť, aby táto ideológia našla bezpečné miesto, kde sa môže šíriť. A práve to jej internet a veľké internetové spoločnosti poskytujú,” tvrdí Mayová.

Ako ďalej dodala: “Musíme spolupracovať so spojeneckými demokratickými vládami, aby sme dosiahli medzinárodné dohody na reguláciu kybernetického priestoru s cieľom zamedziť plánovaniu teroristických a extrémistických činov.”

Podľa britských médií chce Mayová údajne donútiť internetové giganty ako napríklad Facebook a Google, aby poskytli vládam viac kompetencií v kontrolovaní kyberpriestoru.

Mayová ďalej uviedla, že úrady potrebujú mať väčšie možnosti pri výkone práce, vrátane obmedzenia pohybu podozrivých militantov, keď má polícia dostatok dôkazov o tom, že môžu predstavovať hrozbu, ale nie dostatok dôkazov na trestné stíhanie. “Ak nám naše zákony na ochranu ľudských práv bránia trestne ich stíhať, zmeníme tieto zákony tak, aby sme to mohli urobiť,” povedala Mayová na predvolebnom zhromaždení a vyvolala tým nadšenie a potlesk, ako uvádza agentúra TASR.

Už v roku 2016 Veľká Británia prijala zákon, ktorý rozširuje právomoci špionážnych agentúr a vlády v internetovom priestore. Zákon s podporou premiérky Mayovej  poskytuje spravodajským agentúram viac právomocí na zachytenie online komunikácie. Polícia má prístup k uloženej histórii prehliadania bez oprávnenia a bez súdneho príkazu.

V utorkovom prejave takisto vyzvala na zavedenie dlhších trestov odňatia slobody pre ľudí odsúdených za teroristické činy a na uľahčenie deportácií podozrivých zahraničných militantov.

Ako upozorňuje televízia BBC, technologické firmy sa obávajú hlavne zneužitia informácií, ktoré bezpečnostné služby získajú aj od bežných užívateľov. Britská premiérka ako aj iní svetoví lídri sa tak zrejme pod zámienkou terorizmu snažia uberať ľuďom slobodu a súkromie čím pomaly nastoľujú totalitné praktiky.

V Británii sa budú vo štvrtok konať predčasné parlamentné voľby, v ktorých podľa všeobecných predpokladov zvíťazia Mayovej konzervatívci, i keď niektoré prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšinu nezískajú.

Samuel Gdovin