Zeman: Teroristické útoky v Európe sú dielom našej zbabelosti, ktorá sa javí ako multikultúrna tolerancia

160
Kultúra smrti

Prezident Českej republiky Miloš Zeman navštívil v máji obec Lidice, ktorá si pripomenula tragické 75. výročie vyhladenia obce. Prezident počas návštevy predniesol príhovor, v ktorom zdôraznil, že v Európe sme zbabelci, pretože často otvárame náruč islamským radikálom, často hovoríme o tolerancii voči nim, často hovoríme o prispôsobení sa ich kultúre, hoci je táto kultúra nezlučiteľná s európskou kultúrou.

Český prezident v úvode svojho príhovoru povedal, že rád prijal pozvanie do Lidíc, pretože práve tu si ľudia spomínajú na tragickú udalosť českej histórie. “Keby to bola iba nostalgická spomienka, tak by to bolo málo, ale bohužiaľ, ako hovoril Santayana, ľudia, ktorí zabudli na svoju minulosť, sú odsúdení znovu ju prežiť. A my prežívame to, čomu sa hovorí ilúzia déja-vu, ilúziu už raz videného, ​​ilúziu, že sa opäť vracia medzinárodný terorizmus. Ale to nie je ilúzia, je to, ako sa kedysi hovorilo po sovietskej okupácii, tvrdá realita. V minulosti bol medzinárodný terorizmus reprezentovaný predovšetkým rasovou nenávisťou, ktorú stelesňovalo nacistické Nemecko. Dnes je medzinárodný terorizmus charakterizovaný náboženskou nenávisťou islamského fundamentalizmu, ale výsledky sú v oboch prípadoch rovnaké,” uviedol.

“Dovoľte mi, aby som spomenul svoju nedávnu návštevu Číny, v ktorej závere som sa šiel pokloniť obetiam takzvaného Nankinského masakru, kde zahynulo 300 000 civilných obyvateľov v roku 1937. Povedal by som, že vtedy sa začala druhá svetová vojna, vojna medzi Čínou a Japonskom. My sme príliš europocentrickí a domnievame sa, že druhá svetová vojna začala v septembri 1939, ale nebolo tomu tak,” ozrejmil.

“Chcel by som pripomenúť, že v roku 1935, kedy Nemci okupovali demilitarizovanú zónu v Porýní, bolo možné dosiahnuť to, že by britské a francúzske divízie bez jediného výstrelu dokázali nemeckú okupačnú armádu poraziť, pretože tá nemala vo svojej výzbroji žiadne ostré náboje a mala príkaz stiahnuť sa, akonáhle narazí na odpor. A namiesto toho boli vydané niektoré prázdne protestné rezolúcie proti porušeniu Versaillskej zmluvy, hoci vtedy v Nemecku bol nemecký generálny štáb a jeho šéf generál Halder, ktorý pokladal Adolfa Hitlera za nebezpečného blázna, bol pripravený práve na základe tohto zásahu britských a francúzskych ozbrojených síl Hitlera zvrhnúť. Keby k tomu došlo, nebola by Mníchovská dohoda, nebol by holokaust, nebola by druhá svetová vojna, a teda by ani neboli Lidice. Ako málo vtedy chýbalo. Ale takzvané demokratické krajiny mali vtedy na čele zbabelcov. Nebol tam ani Churchill ani de Gaulle, bol tam Chamberlain a bol tam Daladier, boli tam ľudia, ktorí v pohode svojich kancelárií sa obávali vtedy pacifisticky naladenej väčšiny svojich voličov, ktorí sa báli vojny. A pretože sa báli malej vojny, mali nakoniec vojnu veľkú,” dodal Zeman.

“A tým chcem záverom svojho vystúpenia prejsť k analógii so súčasnou situáciou. Aj my sme dnes zbabelci, a viem, že prihlúpli novinári ma budú za túto kritiku kritizovať. Sme zbabelci preto, pretože často otvárame náruč islamským radikálom, často hovoríme o tolerancii voči nim, často hovoríme o prispôsobení sa ich kultúre, hoci je táto kultúra nezlučiteľná s európskou kultúrou, ktorá tu vznikala a vyrastala po mnohé a mnohé stáročia.

Myslím si, že dnes by sme si mali uvedomiť, že teroristické útoky v Európe sú práve dielom našej zbabelosti, ktorá sa javí ako multikultúrna tolerancia. Česká republika sa nemá za čo hanbiť. Bojujeme proti islamskému terorizmu v Afganistane, v Iraku, na Sinaji, v Mali aj v iných krajinách. Ale čo robia tí ostatní? Pred dvoma dňami som sa vrátil zo summitu NATO v Bruseli a na pracovnej večeri, keď všetci vyjadrovali kondolencie britskej premiérke, som hovoril, že ja nechcem na každom summite NATO niekomu kondolovať, pretože sa raz môže stať, že budete kondolovať mne. A aby k tomu nedošlo, potrebujeme dosiahnuť, aby islamskí radikáli, ktorí sú dnes viditeľní na sociálnych sieťach, neboli považovaní za zblúdilé ovečky európskej civilizácie, ale naopak za nepriateľov tejto civilizácie, a aby boli deportovaní, prípadne uvrhnutí do väzenia. Vidíte na príkladoch tých, ktorí spôsobili rad európskych teroristických útokov, že ich tajné služby mali v hľadáčiku po niekoľko mesiacov, a nič s tým neurobili. To je práve tá zbabelosť maskovaná ako multikultúrna tolerancia,” zdôraznil.

“A tak prajem všetkým Európanom, a nielen im, aby našli odvahu. Odvaha je ťažká, zbabelosť je lacná, ale vďaka zbabelosti tu môžeme mať nové a nové Lidice. Majme preto odvahu,” dodal prezident Českej republiky na záver.