V anglickej diecéze navádza biskup katolíkov, aby uctievali pohanské ´božstvá´

1,704
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Istá katolícka diecéza v Spojenom kráľovstve (UK) povzbudzuje katolíkov, aby v duchu „ekumenizmu“ a „dialógu“ navštevovali pohanské svätyne, „klaňali“ sa pohanským obrazom a jedli pokrm, „posvätený“ pri pohanských obradoch.

Vo svojich pokynoch pre návštevníkov pohanských svätýň  (klikni na Ecumenism & Interfaith) nabáda hallamská katolícka diecéza, pod vedením biskupa Ralpha Hesketta, katolíkov k tomu, aby buddhovi prinášali kvety, aby sa klaňali hinduistickej podobe božstva murtis, ako aj posvätnej knihe sikhov. Katolíci by mali - podľa pokynov - jesť aj ponúknutý pokrm, ktorý bol „posvätený“ počas hinduistických obradov a obradov sikhov.

Redaktor LifeSiteNews sa biskupa opýtal, ako ospravedlní tieto rady, ktoré dáva veriacim, vo svetle Prvého prikázania, v ktorom sa hovorí: „Ja som Pán, tvoj Boh; nebudeš mať iných bohov, okrem mňa, aby si sa im klaňal.“ Biskup Heskett však do uzávierky na otázku neodpovedal.

Prezident Lepanto Institute Michael Hichborn povedal, že tieto ´pokyny´ nielenže zvádzajú katolíkov na scestie, ale aj zneucťujú prvých kresťanských mučeníkov. „Prví kresťanskí mučeníci odmietli zapáliť čo i len jedinú vonnú tyčinku pohanským démonom, hrozne pre to trpeli a zomierali v mukách“, povedal pre LSN Hichborn a dodáva, „V Druhej knihe Machabejcov odmietol Eleazar čo i len predstierať, že je bravčové mäso. A dnes povzbudzuje katolícky biskup veriacich aby si uctievali pohanské obrazy, aby finančne prispievali na buddhistické chrámy a konzumovali jedlo, „posvätené“ pri pohanských obradoch. Duchovenstvo nám má predsa pomáhať udržovať a posilňovať náš vzťah s Kristom, a nie nás navádzať na modloslužbu!“

Hichborn ďalej uviedol, že tieto ´pokyny´ odhaľujú krízu vo vnútri Katolíckej cirkvi.

„Náš Požehnaný Pán sa pýtal, či Syn človeka nájde pri svojom druhom príchode vieru na zemi. S týmto biskupom, ktorý sa zastáva uctievania pohanských obrazov a nabáda k podpore buddhistických chrámov, nadobúda táto otázka čoraz väčšiu aktuálnosť. Potrebujeme ešte jasnejší náznak, že Cirkev trpí krízou viery a že v mnohých prípadoch dochádza k apostáze (odpadlíctvu)?!“, pýta sa Hichborn.

Katechizmus Katolíckej cirkvi učí, že Prvé prikázanie – prikázanie proti modloslužbe – vyžaduje, aby „človek neveril v iného boha, ani neuctieval iné božstvá, okrem jediného a pravého Boha“.

„Modloslužba nesúvisí iba s falošným pohanským kultom; modloslužba je trvalým ohrozením našej viery. Jej podstatou je totiž zbožštenie toho, čo nie je Boh.“

V Katechizme sa ďalej uvádza: „Veľa mučeníkov zomrelo preto, lebo sa neklaňali podobe ´zvieraťa´, ba dokonca odmietali čo i len predstierať takú úctu. Modloslužba popiera a odmieta jedinečnosť moci a panstva nášho Boha, a preto je nezlučiteľná so spoločenstvom s Bohom“.

Verzia Baltimorského katechizmu z roku 1941 uvádza, že „ak sa katolík zúčastní na nekatolíckej bohoslužbe, hreší proti viere, pretože tým vyznáva vieru v náboženstvo, o ktorom vie, že je nepravé, falošné.“ Tento Katechizmus ďalej dodáva, že človek „sa prehrešuje modloslužbou vtedy, keď nejakej stvorenej veci preukazuje zvrchovanú úctu, aká prináleží iba Bohu samotnému, ako Stvoriteľovi a Správcovi všetkých stvorených vecí.“

Božská úcta prináleží iba samotnému Bohu. V prvopočiatkoch kresťanstva bolo mnoho kresťanov zabitých preto, lebo odmietli páliť kadidlo pred modlami. Starí Egypťania, ale aj veľa pohanov v dnešnej dobe, si uctieva slnko, oheň alebo zvieratá, napríklad krokodíla. Boh potrestal Izraelitov za ich modloslužbu“, uvádza sa v Katechizme.

Hichborn povedal, že niet sa čo čudovať, že Hallamská diecéza v súčasnosti trpí finančným nedostatkom, a to najmä vďaka viac ako 50% zníženému počtu ľudí, zúčastňujúcich sa svätých omší (z 30.000 na 12.000) od čias založenia diecézy. A pokračuje: „Biskup Heskett zjavne prichádza o zdravý rozum, keď nechápe, ako môže uctievanie pohanských božstiev súvisieť s úpadkom katolíckej viery v jeho vlastnom stáde, čoho výsledkom je aj klesajúca návštevnosť svätých omší.“

„Celá naša viera sa sústreďuje okolo Eucharistie. Ak to biskup Heskett myslí s vlastnou spásou, a so spásou duší jemu zverených, vážne, a ak naozaj túži zvýšiť počet veriacich vo svojej diecéze, musí sa absolútne a celý oddať nášmu Pánovi v Eucharistii. Iné riešenie neexistuje“, dodáva na záver Hischborn.

 

Zdieľajte svoj názor na vec pod článkom.

Náš FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO