Prečo by sme sa mali začať báť dnešných organizátorov protikorupčného pochodu

642
Kultúra smrti

Ako je známe, dnes bude pokračovanie tzv. Veľkého protikorupčného pochodu na Slovensku vo viacerých mestách – Bratislava, Košice a dokonca aj Praha, kde chcú pochodovať slovenskí študenti študujúci v tomto veľkomeste. Prečo by sme sa mali mať pred nastupujúcou generáciou, ktorá chce takto “meniť svet” skôr obávať?

Známe je, že hlavní organizátori, ktorých tvárou sa stali dvaja študenti stelesnejúci nevinnosť (Denník N ich označuje ako “malé dievča s kvetom vo vlasoch” a “chlapec, ktorému by ste nepredali ani malé pivo”), sú študentami, ktorí sa venujú takpovediac “presviedčacej komunikácii”, ktorej sa učia na debatných krúžkoch v Slovenskej debatnej asociácii.

Ako uviedol Denník N na sociálnej sieti, títo študenti údajne “iritujú kovaných bojovníkov s establišmentom, lebo nie sú hluční, nekričia “Do basy!”, netvária sa, že len oni prekukli všetky sprisahania v politike, a k premiérovi krajiny a ďalším politikom sa správajú aj s úctou aj sebavedomo.” Preto podľa redaktorov ľudia rozhorčujúci sa na facebooku, tzv. “radikálna facebookova lúza” na nich dvoch žiarli… a práve preto je údajne “užitočné ich podporiť”.

Čo sa však dievča s kvetom vo vlasoch a chlapec, ktorý skutočne pôsobí nevinne a čisto zmýšľajúco, učia v Slovenskej debatnej asociácii? Podľa slov, ktoré táto asociácia uvádza na svojich stránkach, asociácia “podporuje kritické myslenie, otvorenú spoločnosť a občianstvo mladých ľudí.” Profiluje sa ako občianske združenie a jediná organizácia svojho druhu na Slovensku. Svoj vznik datuje do roku 1999 a netají sa tým, že je nástupcom debatného programu Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti. Dostala sa do Rady mládeže Slovenska a prijíma dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR určenej na podporu “dlhodobej systematickej práce s mládežou”.

Asociácia organizuje tzv. “debatné súťaže”, ktorých cieľom, zdá sa, je obrniť mladých ľudí, aby boli schopní hovoriť hodiny bez ohľadu na to, o akej téme hovoria, či vôbec je pravdou to, čo tvrdia, hlavne nech to dobre zneje, nech to vyzerá odborne a nech je v hovorenom texte použitých čo najviac cudzích slov a nech sa poslucháči cítia natoľko nevzdelaní, že sa ani neopovážia oponovať týmto “múdrym ľuďom”, ktorým možno ani nerozumejú.

Pozrime sa, akým témam sa mladí ľudia na stredných školách majú prostredníctvom tejto organizácie venovať a naučiť o nich “fundovane” rozprávať. Výročná správa SDA 2015-2016 prináša informácie o debatných témach, z ktorých vyberáme len niektoré:

  • Rodičia by nemali mať právo viesť deti k viere.
  • V prípade teroristického útoku na území EÚ spáchaného moslimami by mal štát nafingovať dôkazy o tom, že za útok bol zodpovedný člen etnickej a socio-ekonomickej majority. O tomto nafingovaní by sa verejnosť nedozvedela.
  • Štát by nemal podporovať cirkvi, ktoré neumožňujú ženám vykonávať kňazské povolanie.
  • Firmy by mali mať právo na platové zvýhodnenie zamestnancov, ktorí sa zaviažu nemať deti.
  • Doktor by mal mať právo zatajiť pacientovi informácie týkajúce sa jeho zdravotného stavu alebo navrhnutej liečby za účelom dobra pacienta.

Hoci by sa v debatách malo očakávať súhlasné ale aj nesúhlasné stanovisko, investigatívny novinár Martin Daňo sa nazdáva, že tieto deti majú rečniť s jasne zadaným cieľom, bez ohľadu na to, aká je pravda v skutočnosti a že sú takto školení pre neskoršie angažovanie sa v politike. Uviedol tiež, že výkonným riaditeľom tejto asociácie bol kedysi aj poslanec Martin Poliačik (SaS), ktorý sa v politike vyprofiloval ako radikálny promotér LGBT hnutia.

Do debatnej asociácie je zapojených viacero gymnázií a dokonca aj základných škôl po celom Slovensku. Konkrétne názvy sú uvedené na stránke asociácie, ako aj v samotnej výročnej správe, rovnako sú tam uvedené aj finančné prostriedky, ktorými nadácia ročne disponuje, a ktoré nie sú zanedbateľné.

Ako svoje úspešné projekty uvádza Asociácia nasledovné:

Projekt “Rozumne o migrácii”, ktorý uskutočnili v spolupráci s Centrom pre výskum etnicity a kultúry. V organizovaných diskusiách sa aktívne angažovali bývalá ochrankyňa práv Jana Dubovcová, akademici Michal Vašečka a Andrej Findor, azylanti, aktivisti a iní. Výstupom je webová stránka www.rozumneomigracii.sda.sk, kde uvádzajú podľa nich “fakty a relevantné informácie k téme migrácie a argumentačné línie.” Projekt bol podporený dotáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Ďalej uvádzajú projekt “Rozumne o menšinách”, ktorým mali reagovať na “nekvalitné informácie” zatemňujúce fakty a na emócie, ktoré prevládajú nad “rozumne vedenou diskusiou”. Projekt bol realizovaný s podporou Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti.

Projekt “Hrozby pre demokraciu” – na základe ktorého aj v tomto roku budú uskutočňovať verejné diskusie na témy hrozieb pre demokraciu. Projekt má podporu programu Európskej únie Európa pre občanov.