Orbán označil Sorosovo vystúpenie v Bruseli za “vyhlásenie vojny”

217
Kultúra smrti

Slová amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorý vo štvrtok v Bruseli obvinil maďarského premiéra Viktora Orbána z vytvárania “mafiánskeho štátu”, označil dnes Orbán v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió za jednoznačné “vyhlásenie vojny”

Podľa slov predsedu maďarskej vlády mafiánsky charakter má netransparentná sieť, ktorú prevádzkuje Soros v Maďarsku. “Platí svojich agentov – mimovládne organizácie. Zástancovia tohto finančného špekulanta v Maďarsku chcú presadiť jeho program, ktorým je vpustenie migrantov do Európy,” zdôraznil Orbán.

Soros vo štvrtok v Bruseli kritizoval maďarského premiéra, ktorý nevylučuje možnosť zatvoriť ním založenú Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti.

Soros, ktorý vystúpil ako hosť na Bruselskom ekonomickom fóre, počas svojho prejavu obvinil Orbána z vytvárania “mafiánskeho štátu” v Maďarsku. Podľa agentúry AP Soros použil termín, ktorý šíria Orbánovi kritici narážajúc na to, že šéf maďarskej vlády riadi čoraz autoritatívnejší a skorumpovanejší politický systém, kde šancu zbohatnúť dostávajú ľudia z jeho blízkosti.

Vládny Fidesz je pobúrený, že Soros mohol vystúpiť v Bruseli

Maďarská vládna strana Fidesz považuje za neakceptovateľné, že na bruselskom podujatí podporovanom Európskou komisiou mohol v prítomnosti jedného z eurokomisárov vystúpiť aj americký finančník maďarského pôvodu George Soros, ktorý jednu z členských krajín Európskej únie nazval “mafiánskym štátom”. Podľa agentúry MTI to dnes povedal v Budapešti zástupca parlamentnej frakcie Fideszu Gergely Gulyás.

“Fidesz protestuje proti postoju bruselského orgánu (Európskej komisie), ktorému už nezáleží ani len na zovňajšku, a očakáva jasné vysvetlenie, ako k tomu mohlo dôjsť,” povedal politik vládnej strany.

Soros, ktorý vystúpil ako hosť na Bruselskom ekonomickom fóre, počas svojho prejavu obvinil Orbána z vytvárania “mafiánskeho štátu” v Maďarsku.

Podľa agentúry AP Soros použil termín, ktorý šíria Orbánovi kritici narážajúc na to, že šéf maďarskej vlády riadi čoraz autoritatívnejší a skorumpovanejší politický systém, kde šancu zbohatnúť dostávajú ľudia z jeho blízkosti.