EÚ čelí existenčnej kríze, nemala by pre brexit odsúvať reformy, tvrdí Soros

185
Kultúra smrti

Európska únia (EÚ) čelí “existenčnej kríze”, varoval dnes americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Európsky blok by podľa neho nemal dovoliť, aby dlhé rokovania o brexite odviedli jeho pozornosť od realizácie životne dôležitých reforiem.

Soros v článku pre Project Syndicate napísal, že Európa potrebuje radikálne zmeny. “Rokovania o rozdelení s Britániou odvedú pozornosť EÚ od vlastnej existenčnej krízy, a tieto rokovania budú trvať dlhšie ako dva roky,” upozornil Soros, ktorý považuje päť rokov za oveľa pravdepodobnejší termín.

EÚ by mala zaujať konštruktívny postoj k rokovaniam o brexite a zároveň by mala podniknúť kroky, aby sa stala atraktívnejšou pre ľudí, najmä pre mladšie generácie, domnieva sa Soros.

Britská premiérka Theresa Mayová, ktorú čakajú 8. júna voľby, začiatkom týždňa zopakovala, že Veľká Británia odíde z EÚ aj bez dohody, ak sa jej nepodarí dosiahnuť uspokojivú zmluvu s blokom.

Soros sa vyjadril aj k samotnej EÚ. Podľa neho sa z nej stala organizácia, v ktorej eurozóna tvorí vnútorné jadro a ostatní členovia sú odsunutí do horšej, podradnejšej pozície.

Nahradenie “viacrýchlostnej” Európy, Európou s viacerými “koľajami”, pritom umožní členským štátom vybrať si zo širšej škály demokratických možností. A to bude mať ďalekosiahly a priaznivý účinok, vyhlásil miliardár. Pripomenul, že členovia bloku chcú skôr upevniť svoju zvrchovanosť, ako sa väčšiny z nej vzdať.

Soros zároveň vyjadril nádej, že po víťazstve Emmanuela Macrona, jediného pro-európskeho kandidáta vo francúzskych prezidentských voľbách, prinesú aj jesenné nemecké voľby potrebnú pro-európsku dynamiku, ktorá bude dostatočne silná na to, aby prekonala aktuálne najväčšiu hrozbu pre Európu: bankovú a migračnú krízu v Taliansku.