Soros v Bruseli obvinil Orbána z vytvárania “mafiánskeho štátu” v Maďarsku

244
Kultúra smrti

Americký investor a filantrop maďarského pôvodu George Soros dnes v Bruseli kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý nevylučuje možnosť zatvoriť ním založenú Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti.

Soros, ktorý vystúpil ako hosť na Bruselskom ekonomickom fóre, počas svojho prejavu obvinil Orbána z vytvárania “mafiánskeho štátu” v Maďarsku. Podľa agentúry AP Soros použil termín, ktorý šíria Orbánovi kritici narážajúc na to, že šéf maďarskej vlády podľa neho riadi čoraz autoritatívnejší a skorumpovanejší politický systém, kde šancu zbohatnúť dostávajú ľudia z jeho blízkosti.

Americký miliardár pochválil tisíce Maďarov, ktorí sa v uplynulých zúčastnili na pouličných demonštráciách na obranu CEU, založenej v roku 1991. K demonštráciám došlo po tom, ako Orbánova strana Fidesz v apríli prijala legislatívu ohrozujúcu fungovanie univerzity.

Soros v Bruseli zdôraznil, že je “hrdý zakladateľ Stredoeurópskej univerzity, ktorá po 26 rokoch patrí medzi 50 najlepších univerzít na svete v mnohých spoločenských vedách”.

Agentúra AP píše, že 86-ročný Soros, ktorý prežil holokaust, je tŕňom v oku najmä populistom a nacionalistom. Soros však holokaust prežil predovšetkým vďaka tomu, že sám Židov udával, aby zo svojej osoby odvrhol tieň podozrenia, ako sám priznal v jednom z videorozhovorov. Soros prekáža predovšetkým konzervatívne zmýšľajúcemu svetu, nakoľko otvorene podporuje liberálne hnutia vrátane komunity LGBT a bojom za tzv. práva žien a utečencov radikálne mení tvár Európy, ktorej emancipačné hnutie žien uškodilo natoľko, že vymiera, a toto vymieranie je nahrádzané moslimskou migráciou, ktorá priniesla nepokoje a terorizmus.

Vo väčšine západných krajín má zastúpenie jeho Nadácia Otvorenej spoločnosti, prostredníctvom ktorej sa snaží pokútnym spôsobom liberalizovať verejnú mienku a zvrhávať vlády, ktoré nefungujú podľa jeho predstáv. Jeho priaznivci ho chvália za to, že podporuje boj za spravodlivosť.