Sudca USA varuje: Náboženská sloboda je ohrozená

291
Kultúra smrti

Náboženská sloboda znamená, že „nikto nie je nútený konať proti svojej viere“. „Väčšinu času svojho života to bolo pre Američanov samozrejmosťou. Dnes je náboženská sloboda v ohrození,“ povedal Samuel Alito (67), sudca Najvyššieho súdu USA na slávnosti ukončenia semestra na Seminári sv. Karla Boromejského vo Philadelphii.

Náboženská sloboda je jedným zo základných práv v USA, ako zdôraznil Alito v interview v blogu seminára, ktoré poskytol krátko pred podujatím. Otcovia zakladatelia Spojených štátov vnímali a žili súvislosť náboženstva a schopnosti spoločnosti spravovať republiku. „To, čo otcovia zakladatelia pred viac ako 200 rokmi spoznali, platí rovnako ešte aj dnes. Dnes je však dôvod k starosti,“ obáva sa Alito.

Sudca napísal už v r. 2015, že sa obáva, že tí, ktorí verne stoja pri tradičnom presvedčení ho budú môcť čoskoro vyslovovať už len v súkromí! „Akonáhle tieto názory verejne vyjadria, označia ich zo strany štátu, zamestnávateľov a škôl ako fanatikov a ako k takým sa k nim aj správajú. Náznaky tohto vývoja tu už pozorujeme. Najvyšší súd USA odmietol ujať sa prípadu lekárnika, ktorého prinútili predávať tzv. potratovú pilulku po sexuálnom vzťahu, hoci sa to nezlučovalo s vierou vlastníka lekárne,“ napísal sudca Alito.

Samuel Alito je praktizujúci katolík. Na Najvyšší súd USA ho nominoval prezident George W. Bush a pôsobí na ňom od r. 2006.