Islamisti z celej Európy sa sťahujú do Británie kvôli ‘slobode’ praktizovať radikálny islam

535
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Rastúci počet radikálnych moslimov sa v celých skupinách sťahuje z Francúzska do Británie, pretože vďaka veľkorysým sociálnym dávkam, nedostatočnému dohľadu zo strany úradov a pokoju, s akým môžu rodiny praktizovať radikálny islam, si Veľká Británia získala reputáciu halal raja pre salafístov, ktorí nemajú možnosť zabezpečiť si víza do Saudskej Arábie.

Francúzsky denník L’Obs oznamuje, že Small Heath, obytná štvrť mesta Birmingham, kde 95% obyvateľov praktizuje islam, je jedným z najpopulárnejších miest pre francúzskych moslimov hľadajúcich nový domov, pretože ženy tam môžu nosiť závoj na celej tvári. Tento odev je od roku 2010 vo Francúzsku zakázaný.

Daesh (Islamský štát) tu nie je a nikto sa na teba nepozerá,“ vysvetľuje Dounia, žena marockého pôvodu, ktorá sa pred rokom presťahovala z Francúzska do Small Heath s jej manželom Karimom a so štyrmi deťmi.

Povedala, že život v tejto oblasti je pre moslimov „úžasný“. Pre L’Obs povedala, že sú tu telocvične len pre jedno pohlavie a rozpis bazénov so segregovaným kúpaním, že obchody majú modlitebne a že ženy v nemocnici môžu požiadať, aby ich vyšetrila lekárka.

Ďalší dôvod, prečo sa dvojica usadila v Small Heath bolo „splývanie s masami“, povedala Dounia. L’Obs tvrdí, že veľké lákadlo v Spojenom kráľovstve pre moslimov, ktorí chcú opustiť Francúzsko, je malá kontrola v porovnaní s Francúzskom a inými krajinami v Európe, kde bezpečnostné služby salafístov často pozorne sledujú.

Karim, 30-ročný moslimský konvertita, začiatkom mája v škole svojej 10-ročnej dcére vysvetľoval, že rodina sa presťahovala do Británie hľadať "slobodu".

Deti si neboli vedomé, že dievčatá vo Francúzsku nemôžu nosiť závoj v škole, alebo že v jedálni nie sú halal jedlá. Boli šokovaní,“ povedal L’Obs.

Podľa Husajna hrozba Brexitu urýchlila hromadný odchod salafístov do Británie a uviedol, že v Small Heath žije okolo 100 rodín, ktoré sa presťahovali z Francúzska, „a najmenej 300 je v Birminghame.“

Migranta, ktorého L’Obs opísal ako „pilier komunity“ v Birminghame, povedal, že iné „hotspoty“ v Spojenom Kráľovstve ocenené salafístmi, ako napríklad Luton, Leicester a niekoľko predmestí v Londýne zaznamenali podobné pohyby (príchodzích).

Británia prijala príliv salafístov z celej Európy, oznamuje L’Obs. Salafísti z celej Európy, najmä z „Paríža, Roubaix, Marseilles, Bordeaux... Belgicka, Holandska a Španielska,“ migrovali do Veľkej Británie. Časopis informuje čitateľov, že pre moslimov vo Veľkej Británii „je život lacný, nezamestnanosť nízka a mešít a madrás (islamská škola - editor) dostatok.“

Mladí moslimovia, ktorí sa presťahovali z Francúzska do Británie cítia, že im chýbajú členovia rodiny, ich susedstvo a aspekty Francúzska, napríklad "podnebie a syr".

Ako však Hassan vysvetlil časopisu L’Obs, každý migrant má svoju vlastný príbeh o tom, ako britské - islamu priateľské prostredie - znamená, že "neľutujú“.

Keď bol moslimský priateľ urazený rasistickou poznámkou, sťažoval sa a manažér bol prepustený,“ povedal. „Nemali by sme šancu, ak by sa toto stalo vo Francúzsku.

Vo Francúzsku nie je možné povedať svojmu šéfovi, že sa musíte modliť, ale tu to môžete urobiť všade.

V Ikei, v továrni... je to manažér, kto príde za vami a navrhne vám to,“ dodal Hassan.

Nie všetko v Small Heath je podľa Selmy, anglickej konvertitky na islam, ružové. Sťažovala sa, že pravicové skupiny v okolí zvykli uskutočňovať protesty.

Je to však menšina,“ povedala a zdôraznila, že dokonca aj štátne školy „podporujú praktizovanie prísneho islamu“.

Je to práve učiteľ, ktorý nám zatelefonuje kvôli tomu, aby dievčatá nezabudli nosiť šatky,“ povedala pre L’Obs.

Školy zohrali veľkú úlohu v Husajnovom rozhodovaní presťahovať sa do Británie aj so svojou rodinou, keď uviedol, že utiekli "homosexuálnej propagande" vo francúzskych štátnych školách.

Vo Francúzsku sme boli odmietnutí a bolo to vzájomné, posilnili sme sa v náboženstve a nachádzame sa tu, pretože tu sme prijatí.“

Chcel som, aby moja žena mohla nosiť závoj a aby deti získali vzdelanie v súlade s našimi hodnotami,“ povedal. „Také manželstvo homosexuálov. Ako by sme s tým mohli súhlasiť?

Na otázku, prečo sa salafísti, ktorí hľadajú právo šaríja vo Francúzsku, presúvajú do Británie a nie do moslimskej krajiny, parížsky emigrant Hassan povedal pre L’Obs, že zatiaľ čo presťahovanie sa do Saudskej Arábie by bol "ideálne", krajina sťažuje rodinám možnosť dostať prácu alebo víza.

Ocitli sme sa v krížovej paľbe, Európa nás nemá rada ale ani nie sme tam skutočne vítaní (v štátoch Perzského zálivu),“ povedal. „Hovoria ti: ‘Choď domov, bratu. Nemáš tu čo robiť.’

Ale pre salafístov, ktorí chcú žiť v súlade s prísnymi islamskými učeniami, „pre (moslimov s európskymi pasmi) nie je nič ľahšie, ako usadiť sa v Británii“, kde je "veľkorysý balík sociálnych dávok, bezplatné verejné služby, veľa dostupnej práce a to všetko bez víz alebo povolenia na pobyt, ktoré sú potrebné,“ podľa L’Obs.

Hijra je volanie emigrovať do krajiny, ktorá privíta moslimov,“ povedal Husajn vo francúzskom týždenníku. „Áno, pre nás.“

 

Zdielajte svoj názor na vec pod clánkom.

Náš FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO