Costa Rica ignoruje medzinárodný tlak a naďalej zakazuje umelé oplodnenie

3,701
Kultúra života

 

SAN JOSE, Costa Rica, 21. jún 2011 (LifeSiteNews.com) – Napriek intenzívnemu zahraničnému tlaku Costa Rica minulý týždeň odmietla snahu zvrátiť desaťročný zákaz umelého (in vitro) oplodnenia.

Opatrenie, ktoré navrhla prezidentka Laura Chinchillová bolo pri hlasovaní dolnej snemovne 14. júna tesne porazené o jeden hlas, pričom sa viac ako polovica členov snažila situáciu zmeniť.

Costa Rica je jedinou krajinou v západnej hemisfére, ktorá zakazuje umelé oplodnenie. Zákaz v krajine zaviedol Ústavný súd roku 2000, keď rozhodol, že takýto postup je protiústavný, pretože porušuje právo na život embrya. Umelé oplodnenie bolo povolené výkonným dekrétom za prísnych podmienok v roku 1995.

Súd sa vyjadril, že proces umelého oplodnenia dostáva embryá do rizika smrti. Viacero embryí totiž vznikne s vedomím, že vo väčšine prípadov prežije iba jedno z nich. ,,Ľudské embryo je človekom od počatia, nielen vecou, ktorá môže byť zamrazená. Vystavovanie neprimeranému riziku smrti preto nie je ústavne legitímne."

Chinchillová navrhla zákon, ktorý by limitoval počet vytvorených embryí počas jedného razu na 6 a požadoval by, aby boli všetky implantované. Jej opatrenie prišlo po vlne tlaku od Medziamerickej komisie pre ľudské práva, ktorá začiatkom tohto roka nariadila zrušenie zákazu do 31. júla. Hoci rozhodnutia Komisie nezávisia od štátov, krajina môže dostať predvolanie pred Medziamerickú komisiu.

Prezidentke niekoľko ľudí navrhlo pro-life kandidatúru vo voľbách roku 2010. Je však o nej známe, že podporuje potraty v prípade znásilnenia alebo tzv. ,,terapeutické" potraty, ak je ohrozený život matky.