Odkaz katolíckych kostolov pre mužov: „Nie ste tu vítaní"

1,495
Kultúra smrti

Vynikajúci článok  od Jasona Craiga na stránke Those Catholic Men (písmo v bold formáte je pôvodné).

Jason Craig píše:

Zaujatý niečím čo sa nazýva „hnutie za práva mužov”, som si objednal knihu napísanú aktivistami týchto hnutí (zaujímavé je, že všetky napísali ženy). Ponúkajú alternatívnu teóriu toho, prečo sú muži nepozorní, zamyslení a nezodpovední. Tieto autorky vyhlasujú, že muži sa nezrieknu tradičnej zodpovednosti, ale jednoducho začnú „štrajkovať”. Je to vlastne tvrdenie, že sú veľmi logickí. Ak im spoločnosť hovorí, že sú nepotrební alebo nebezpeční, potom sa zo spoločnosti stiahnu a ocitnú medzi gamblermi, starými mládencami alebo povaľačmi pred televízorom bez akejkoľvek motivácie.

Napríklad Dr. Helena Smithová v knihe Men on Strike [muži v štrajku] hovorí, že muži sú neustále bombardovaní  tvrdeniami, že sú leniví, hlúpi, nepotrební a chceme ich za takýchto považovať, pretože to boli práve muži, ktorí stáli v minulosti za každou príčinou všetkých problémov – tyrani, vojnoví štváči, vyšetrovatelia, atď. Už nie sú potencionálni dobyvatelia alebo žiadaní hrdinovia. Sú nezaujímavými dedinskými hlupákmi (Prakticky sa zamyslite nad každou situačnou komédiou…….sme Homer Simpsonovia sveta.) Od predškolského veku, keď sa dostali na istú úroveň, až po vysokú školu, im predávajú príbeh, že tradičná maskulinita - vec, ku ktorej sú priťahovaní - je nepriateľom číslo jedna.

Nie som si istý, či sa môžem svojím súhlasom pripojiť do tábora hnutia za práva mužov, ale určite je za tým kúsok pravdy. Je celkom jasné, že tradičné definovanie maskulinity nie je jednoducho vítané a je videné ako nebezpečenstvo pre spoločenskú harmóniu. Chlapci sa zvyčajne stávajú „problémovým” momentom, keď prídu do školy, kde ich prirodzené túžby po súperení, nebezpečenstve a iných - pre chlapcov tradičných - činnostiach sú potlačené. Ale potom  po 15 rokoch, keď sa chlapec zostane v suteréne hrať so svojimi „chlapčenskými hračkami” budeme nariekať, že z toho nevyrastie a „nevzmuží sa”. (Úplná pravda!). Je to spoločenské ovzdušie, ktoré potláča normálnu, zdravú maskulinitu. Čiže, pokiaľ sa nepokladá normálna, zdravá maskulinita za hrozbu a nebezpečenstvo, dovtedy sú s tým všetci v pohode.

Horšie ako štátne školy, je v tomto ohľade priemerná katolícka farnosť v USA. Verejné školy absolvuje 70% chlapov, ale ak vezmem do úvahy  najzákladnejší tréning katolíkov - chodenie na omše - potom ich absolvuje iba okolo 30% (pozri Catholic Man-Crisis Fact Sheet). Nie som štatistik, ale som si istý, že to nie je udržateľný model.

Tak ako chlapci v škole, prirodzené a dobré črty maskulinity nie sú v priemernej farnosti USA vítané. Myslím si, že je čas, aby sme to videli jasnejšie, a nielen obviňovali mužov za to, že sa „nevzmužia” vo svojej viere. Nie je to úplne problém s "mužmi", pretože zásadné problémy nie sú také isté v iných globálnych náboženstvách alebo na celom Západe a Juhu (USA). Je to jedinečný problém. Náboženstvo nestráca mužov. Katolíci na Západe strácajú mužov. Takže ako hovoria aktivisti za práva mužov, mali by sme prestať obviňovať mužov a začať uvažovať. Podľa mojich skúseností si myslím, že existujú zvlášť štyri spôsoby, ktorým dávame mužom pocítiť, že nie sú vítaní:

1. Žiadna výzva

Môjho priateľa kňaza, ktorému veľmi dôverujem, sa raz opýtali na jeho názor na uniknutý „pracovný dokument” zo Synody o rodine. Poznamenal, že každý kto je zapojený do mužského apoštolátu, bude vidieť zjavné: dokument nespomína hriech. Mám rodinu a môžem povedať, že najväčšia výzvou moderných rodín nie je moderná, ale je to odveký nepriateľ. Tá „výzva”, ktorú farnosti musia ponúknuť mužom nie je nejaká spoločenská aktivita (hoci musí prísť neskôr), ale obrátenie sa od hriechu, a nastavenie svojich sŕdc k ich životnému poslaniu. Je to boj a výzva. A čím lepšie sa to pochopí, tým viac budú muži stáť a bojovať.  (Presne tak!  Muži chcú vložiť svoje srdce do nejakej veci ... výzvy ... a tá sa začína prekonaním pokušenia - žiť priemerný živoť. Muži sa chcú "usilovať o dokonalosť!”) 

2. Znevýhodnená organizačná kultúra

Farské úrady a diecézne kancelárie pôsobia v dnešnej dobe ako všeobecne priateľské, byrokratické. Nejaký trúfalý a odvážny skutok (hoci nie jedinečný) voči maskulinite je často pochovaný za rôznymi politikami, výbormi, a neochotou urobiť to, čo je „nebezpečné”. Nie vždy, ale často.

Mám priateľa, ktorý chcel poslať darček - katolícky katechizmus - každému protestantskému pastorovi vo svojej oblasti. Napísal veľmi priateľský list s odôvodnením, že sa zdá, že veľa ľudí je zmätených z toho, čo Katolícka cirkev skutočne učí. V skratke, bola to pozvánka naučiť sa niečo viac o Katolicizme. Bolo to trúfalé a odvážne, ale láskavé a s jemnocitom. Nápad bol zavrhnutý, pretože by to mohlo byť pre niektorých urážlivé. Často radšej necháme 99 stratených oviec, aby sme išli hľadať tú jednu urazenú. Muži zažívajú tieto situácie a vidia to ako pokrytecké alebo farizejské, pretože “vyzývať” ľudí k novej evanjelizácii a potom im zviazať ruky, je ako dávať im bremeno, ktoré nemôžu niesť.  (Presne tak! „Tolerancia,” „Začlenenie,” „Pastorálne,” „Milosť” … tieto vlastnosti nie sú samé o sebe zlé, ale sú často „využívané“ na to, by zastavili „odvážne a trúfalé“ činy. Zdá sa mi, že to niekto nazval „CIRKEV POHODY“). [Tento problém zaznieva často vo videách Michaela Vorisa, ktoré vám prinášame z našej produkcie s SK titulkami - editor]

3. Zlé skúsenosti z omše

Slabošská a akoby naivná liturgia prakticky prosí mužov, aby odišli. (Nič iné by nemohlo byť VIAC PRAVDIVÉ!!! Pozerám sa na zvyšných mužov v kostolných laviciach a keď začína pieseň „Môj malý Pony“, moje srdce nad spievajúcimi mužmi zosmutnie.) Ak som mnou nesúhlasíte, urobte dve veci. Po prvé, zoberte si akýkoľvek článok, ktorý hovorí o potrebe získať viac mužov, pretože opúšťajú Cirkev a čítejte komentáre. Všimnite si ako muži rýchlo poukážu na spôsob, akým je slávená liturgia v ich farnostiach. To nemôžete ignorovať. Po druhé, choďte na tradičnú, úctivú a nádhernú omšu a spočítajte mužov. Tu je váš dôkaz. (Áno! Áno! A ešte raz áno! Muži sú priťahovaní k niečomu transcendentálnemu a „dôležitému”. Tradičné a úctivé omše dávajú mužom možnosť prehovoriť: „Tu som, kľačiac pred Kráľom všetkých kráľov, prisahajúc moju večnú vernosť!”)

Druhým zdrojom tejto zlej skúsenosti je kázeň. Pápež František v knihe "Radosť z Evanjelia" priznáva tento problém: “Homilia je zásadné kritérium na posúdenie kňazovej blízkosti a schopnosti komunikovať s jeho ľuďmi.  Vieme, že veriaci tomu dávajú vysokú dôležitosť, a že obe skupiny homíliami trpia: laici preto, že ich musia počúvať a klérus tým, že ich musí kázať!” Nedeľná kázeň je šanca: je to šanca naučiť, dať inštrukcie a inšpirovať veriacich!  (Muži chcú byť inšpirovaní, aby odišli na bojisko... neváhajte bratia kňazi!)

Ako konvertita z protestantizmu, kde je kázeň vyvrcholenie týždňa, stále žasnem, že je všeobecne uznaný a niekedy predpokladaný postup, že kňazi nepripravujú kázeň s najvyššou možnou intenzitou a nápadom. Áno, samozrejme. Všetci sme zaneprázdnení. Ale ako muž, ktorý pracuje tvrdo, aby mal veľký dom môže stratiť lásku svojej rodiny, tak ako kňaz, ktorý je zaneprázdnený tým že zanedbá kázeň, stratí svoju rodinu.  

Pre viac informácii k tejto téme si prečítajte úvahu pápeža Františka (začína odsekom 135 v knihe Radosť z evanjelia - nič lepšie k tomu nemôžem dodať). Ale pre viac informácii si prečítajte známy pastoračný list od biskupa Vignerona z Detroitu, ktorý napísal ohromnú úvahu na túto tému začínajúc slovami Františka.

4. Farnosti nemajú bratstvo

Muži sú veľmi osamotení. Bratstvo je najvhodnejší názov pre nás kresťanských mužov, ako synovia vo filme The Son. Toto sa nemôže stať výhradne v jednej organizácii alebo skupine, ale musí tu byť identita, ktorú vidia muži v sebe a vzájomne. „Tento zámer vytvoriť farskú komunitu,  skutočné bratstvo, by sa malo brat vážne,” povedal Joseph Ratzinger (Benedikt XVI). „Toto bratstvo má svoj zdroj a centrum pri oslavách Eucharistických tajomstiev” (Ratzinger, The Meaning of Christian Brotherhood, 68, 69 s.). Ešte stále často nevieme navzájom svoje mená. Veľa mužským skupín má zvláštny a neočakávaný úspech, niekedy prekvapujúc samotných organizátorov. Môžem vás uistiť, že to nie je spôsobené chytrými programami, ale tým, že tieto veci sa dotýkajú hlbokej potreby.  (Áno! Som tiež toho svedkom)

Ak si myslíte, že sa zamýšľam nad nejakou formou "macho" kresťanstva, nie je to tak. Čo hovorím je, že svet chápe zle mužov a chlapcov, keď potláča ich prirodzenú maskulinitu a z nej odvodené vnímanie dobra. Alebo ich svet jednoducho urobí nežiadúcimi. Spoločnosť nevíta mužov. Priemerná farnosť ich tiež nevíta, ale nemuselo by to tak byť. (Ak chcete vidieť ako ochotní a horliví muži majú učiť, kliknite SEM).

Existuje mužský génius, a to je dar, ktorý by mal byť uznaný. Jednoduché a dokonca aj nepatrné uznanie potrieb mužov, ako aj skromné prijatie ich darov by malo byť prioritou, pretože muži sú úžasní vodcovia v rodinách a komunitách. Ak opustia Cirkev, neodídu sami.

My kresťanskí muži túžime byť vyzvaní aby sme milovali, dobyli nie svet alebo jeden druhého, ale toho Zlého. Ale naše vedomie bolo stvorené pre pravdu a vo svete relativizmu a banálnych fráz po nej prahneme. (Ak to nezačneme chápať, stratíme silu mužov ako duchovných vodcov v ich rodinách a komunitách). Ak sú muži barbarskí dobyvatelia, potom vás uisťujem, že tu je iba Jediný, kto nás môže dobyť v láske a povstať s novým druhom armády. Potrebujeme Krista.