Návod homo-loby z 1987 ako donútiť svet, aby schvaľoval homosexualitu 3/4

225
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

VIZUÁLNA ETAPA 1: SKUTOČNE BY STE MALI BYŤ NA OBRAZOVKE

Pokiaľ ide o televíziu a rádio, možno budeme potrebovať prepracovanejší plán na prelomenie ľadov. Na začiatok musíme naďalej podporovať pozitívny obraz postáv homosexuálov vo filmoch a v televíznych reláciách. Denná talk show je taktiež užitočný spôsob publicity. V prípade, že chceme veci urýchliť, musíme premyslieť odvážnu stratégiu, aby sme pritiahli pozornosť médií. Plán, ktorý máme na mysli, by vyžadoval dôkladné prípravy a zníženie výdavkov, zatiaľ čo by sa zvýšila viditeľnosť a postavenie homosexuálneho hnutia doslova za noc.

Pred nasledujúcimi voľbami by sme mohli predložiť opatrné plány na účasť symbolických (myslí sa pravdepodobne malá vzorka medzi kandidátmi - editor) homosexuálnych kandidátov na všetky vysoko politické miesta v štáte. (Takéto plány by sa museli riešiť spolu so zložitým problémom - prehovoriť homosexuálov aj heterosexuálov, aby bol na schvaľovacej petícii dostatočný počet podpisov, vďaka čomu by sme sa dostali na kandidátnu listinu.) Naši 50-250 kandidáti by sa zúčastnili na takýchto debatách, rozbehli by homosexuálne motivovanú reklamu koordinovanú v našej celoštátnej centrále a žiadali by sme o rovnaký vysielací čas. Potom by mohli pohodlne odstúpiť (z kandidátky) pred voľbami, zatiaľ čo by oficiálne podporili heterosexuálnych súperov s lepšími šancami na zvolenie. (So zlomyseľným humorom by sme možno v niektorých krajinách mohli podporiť našich najfanatickejších protivníkov.) Je veľmi dôležité, aby sa nezisťovalo, kto v skutočnosti hlasoval za ÁNO alebo NIE v počiatočnej fáze tejto veci: takéto konanie by dopadlo tak, že väčšina by odpovedala Nie a to by sa v našej veci zhodovalo s veľkou viditeľnou porážkou.

Prostredníctvom takejto politickej kampane by sa mediálny mainstrem dostal z počiatočného šoku zo zobrazovania homosexuálnych reklám (ktoré boli predchádzajúci krok) a akceptovateľnosť reklám by bola posilnená najlepším možným kontextom - voľbami. Toto všetko by sa uskutočnilo skôr, ako by sa homosexuálna komunita pokúsila o reklamu mimo volieb. Počas kampane by nastalo peklo, ale ak by sme sa správali odvážne a úctivo, naša snaha by získala legitimitu a prípad by sa možno dokonca stal ostro sledovaným.
Keby všetko prebiehalo podľa plánu, trochu znecitlivená verejnosť a médiá by boli "spracované" na ďalší krok nášho programu.


VIZUÁLNA ETAPA 2: PEEKABOO REKLAMA (hra s malými deťmi na prekvapene)

V tomto momente je homosexuálna komunita na správnej ceste a prišiel čas, aby požiadala média akceptovať homosexuálnych zadávateľov určitých reklám a relácií. Načasovanie je rozhodujúce: táto požiadavka musí nasledovať hneď po ukončení volebných reklám. Ak sa to nedodrží, mali by sme požiadať o podporu, keď sa nejaké médium pridá k posolstvu o tolerancii vo filme alebo v relácii s postavami homosexuálov (alebo podobnými témami). Ak nebudú chcieť vyzerať ako pokrytci, budeme ich mať tam kde treba. Ale média by mali byť stále v stave hovorenia NIE až pokým nevybudujeme povedomie, že ich postoj je nerozumný a možno dokonca protizákonný. Urobilo by sa to tak, že „homosexuálne reklamy“ by sa podobali na tie, ktoré zadali Mornóni (a iné menšiny). Ako zvyčajne, diváci by mali pristupovať s humorom k téme rodinnej harmónie a porozumeniu - vtedy by hlas v pozadí ukončil s týmto: „Toto posolstvo vám prináša National Gay Task Force.“ Všetko veľmi tiché a tlmené. Pamätajte: publicita je všetko a médium je posolstvo.

„... Publicita je všetko a médium je posolstvo.“

Homosexuálna komunita by mala spojiť sily s inými občiansko-právnymi skupinami, aby spolu podporovali nevýslovné posolstvá o americkom Melting Pot (taviaci hrniec - spájanie kultúr), ktoré vždy končia s výslovným odkazom na aktivistickú skupinu (Task Force) inej homosexuálnej organizácie. Aby sa dosiahlo najlepšie z toho najhoršieho, navrhnime podporujúcim médiam vytvoriť zbierku na na výskum AIDS - ak to Jerry Lewis (Americký komik, 30 rokov žil s HIV - editor) a organizácia March of Dimes dokážu, tak my tiež. Náš ďalší nepriamy krok bude inzerovanie v miestnej tlači v prospech skupín, ktoré sú na periférii záujmu homosexuálnych komunít: heterosexuálne sociálne prípady - mamy a otcovia - oznamujúci telefónne čísla a časy stretnutí skupiny „Rodičia homosexuálov“ alebo podobné stretnutia. Nemôžete teraz vidieť takéto reklamy, ktoré sa zobrazujú medzi správami o postihnutých veteránoch a poštových odboroch?

VIZUÁLNA ETAPA 3: VYTIAHNITE VEĽKÉ KALIBRE

V tomto bode použijeme našu tzv. salámovú metódu, teda kúsok po kúsku, budeme odkrajovať náš prístup k mainstreamovým médiám. Tak čo potom? Konečne by bolo načase vytiahnuť gay reklamy zo skrine. Posolstvá takýchto reklám by mali priamo hovoriť o pretrvávajúcich obavách verejnosti vo vzťahu k homosexuálom a ich predstave ako o odporných čudákoch.

Napríklad tieto televízne a rozhlasové formáty by mali byť navrhnuté navrhnuté tak, aby okresali chronické nesprávne vnímanie.

Formát A pre Oboznámenie sa: Svedectvo.

Ak chcete, aby sa homosexuáli zdali menej tajomní, prezentujte sériu krátkych reklám, ktoré predstavujú chlapca alebo dievča od susedov, svieže a pôsobivé, alebo osoby srdečné a milé ako napríklad dedko a babka. Sedia v domácom prostredí, reagujú na rozhovor mimo kameru s istotou, prirodzenosťou a šarmom. Ich komentáre prinášajú tri spoločenské fakty:

1. V ich živote je niekto výnimočný, sú v dlhodobom vzťahu (zdôrazniť homosexuálnu stabilitu, monogamiu, záväzok)
2. Ich rodiny sú pre nich veľmi dôležité a podporujú ich (zdôrazniť, že homosexuáli nie sú proti rodine a že rodiny nemusia byť antihomosexuálne.)
3. Pokiaľ si pamätajú, stále boli homosexuáli, a pravdepodobne sa tak aj narodili. Určite sa nikdy nerozhodli preferovať jednu stranu (zdôrazniť, že homosexuáli robia to, čo je

pre nich prirodzené a nie sú úmyselne proti prirodzenosti. S ľuďmi by sa mali rozprávať sami, nie s partnermi alebo s deťmi, pretože zaradiť ostatných do snímky by viedlo k pochabému vzbudeniu nepotrebných otázok o zložitosti homosexuálnych spoločenských vzťahoch, ktoré by tieto reklamy nemohli vysvetliť. Namiesto toho je najlepšie zamyslieť sa len nad jednou vecou.

Formát B pre Pozitívne združenia: Známe osobnosti.

Možno by bolo užitočné prezentovať známe osobnosti podporované súčasnými populárnymi homosexuálmi a priamymi sympatizantmi (Johnny Mathis? Marlo Thomas?), homofóbna americká

atmosféra by pravdepodobne v blízkej budúcnosti nespôsobila náhle schválenie s homosexualitou. Známe reklamy namiesto toho schvaľujú historické homosexuálne alebo bisexuálne osobnosti, ktoré sú slávne a dôstojné... a mŕtve. Reklamy by mohli byť cynické a nepriame. Napríklad, nad regálom s hudbou a portrétom (alebo dvoma), rozprávač by mohol jednoducho oznámiť: Michelangelo (umenie), Čajkovskij (hudba), Tennessee Williams (divadlo), atď.

(pokračovanie)