Kardinál Burke hovorí o “oficiálnej oprave”

1,140
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Včera večer (viď dátum v zdroji) vo farnosti Saint Raymond of Peñafort v Springfielde vo Virginii poskytol kardinál Raymond Burke rozhovor, v ktorom reagoval na otázky o dlhoočakávanej „oficiálnej oprave“, ktorú prisľúbili štyria kardináli v prípade, ak pápež František neodpovie na dubiu, ktorú mu minulý september predložili, a ktorú následne v novembri zverejnili.

Na začiatku videa (ktoré môžeme zhliadnuť s láskavým dovolením Andrewa Guernseyho) sa farár spomínanej farnosti, páter John De Celles, pýta na dubiu:

Páter De Celles: „O dubii, ktorú ste spolu s ďalšími štyrmi veľaváženými kardinálmi poslali Svätému Otcovi, koluje už veľa rozličných chýrov. Otázky v nej sa týkajú rozvodu, manželstva, svätého prijímania a podobne. Viete už, či vám na dubiu odpovie náš Svätý otec alebo CDF (Kongregácia pre náuku viery)?“

Kardinál Burke:„Úprimne dúfam, že niekto na ňu odpovie, pretože sa jedná o principiálne otázky, ktoré vznikli na základe textu apoštolskej ... postsynodálnej apoštolskej exhortácie Amoris Laetitia. A pokiaľ ostanú tieto otázky nezodpovedané, v Cirkvi sa bude aj naďalej šíriť škodlivý zmätok. Jedna z týchto principiálnych otázok súvisí s pravdou, že existujú naozaj zlé skutky, ktoré sú zlé vždy a všade, a preto my, kardináli, pokračujeme a budeme trvať na odpovediach na tieto priame otázky.“

Po odmietnutí názoru, že dubia je prejavom neúcty, či arogancie, a po uistení, že sa jedná o tradičnú metódu, ktorou sa požaduje od Svätého otca objasnenie vo veciach nemennej náuky Cirkvi, kardinál Burke vysvetlil, prečo potom, čo nedostali odpoveď po prvom predložení dubie, a potom, ako im CDF odkázala, že odpoveď ani nedostanú, dubiu zverejnili.

Nižšieuvedené video čiastočne odpovedá na túto otázku a preto vám poskytneme prepis celého audiozáznamu tejto sekcie ešte pred videom, ktoré začína slovami „my kladieme tieto otázky“:

Kardinál Burke: „Považujeme za nevyhnutné zverejniť otázky (dubie), pretože za nami prichádza veľa veriacich, pýtajú sa na ne - a pýtajú sa dobre - čo sa im zdá nesprávne. My síce kladieme tieto otázky, no zdá sa, že ani jeden z kardinálov, ktorí majú veľkú zodpovednosť ako spolupracovníci Sv. Otca, si ich nekladú, a tak ... sme ich zverejnili - avšak znovu podotýkam - s náležitou úctou.“

Páter De Celles:„Ako zareagujete vy, Štyria kardináli, ak nedostanete žiadnu odpoveď?

Kardinál Burke:„Potom musíme jednoducho napraviť túto situáciu, opäť však vo všetkej úcte, čo znamená, že odpovede na tieto otázky vezmeme z doterajšej nemennej náuky Cirkvi a pre dobro duší s nimi oboznámime veriacich.“

Video v plnom znení si môžete pozrieť na LifeSiteNews Facebook stránke tu.

Pred pár dňami nám naša čitateľka Marie Prudenová poslala svoj postreh z osobného stretnutia s kardinálom Burkem počas jeho návštevy Kalifornie začiatkom tohto mesiaca:

„Kardinál Burke bol minulú nedeľu, 19. marca, v kalifornskom Oaklande, kde v kostole sv. Margity Márie popoludní celebroval mimoriadnou formou pontifikálnu svätú omšu. Potom požehnal novootvorenú kliniku Maltézskych rytierov.

Pred slávnostným požehnaním sa ešte v oaklandskej katedrále Krista – Svetla stretol s verejnosťou. Tam sa mi podarilo v krátkosti s ním pohovoriť. Keď ma požehnával, pokľakla som si a pobozkala som mu prsteň. Ako som vstávala, chytila som ho za ruku a spýtala som sa „Eminencia, darí sa vám presadiť formálnu verejnú opravu chýb v Amoris Laetitia?“

Ešte som ani nedokončila otázku, a už odpovedal „Netrápte sa s tým. Preverujeme to. Pracujeme na tom.“

Mala som na jazyku ešte plno ďalších otázok, no za mnou ešte stáli v rade ľudia a už bol pomaly čas ísť dolu do kostola na požehnanie. Avšak aj z tej jeho krátkej odpovede som pochopila, že skupina štyroch kardinálov sa Dubie ešte nevzdala. (zvýraznenie je v pôvodnom texte)

Marie neskôr vysvetlila, že išla na verejné stretnutie s kardinálom Burkem zámerne, aby mu položila otázku.

(...)

„Som Filipínčanka, a som si viac než vedomá svojho prízvuku a desivej vetnej skladby, preto som sa snažila položiť mu krátku a jasnú otázku. Možno preto ma kardinál nenechal ani dokončiť vetu; otázku už zrejme vopred predpokladal. Alebo sa na to isté pýtali už aj ľudia predo mnou.“

Na základe videa nadobúda svedectvo Marie ešte väčšiu dôveryhodnosť, a to najmä čo sa týka skutočnosti, že formálnu opravu chýb ešte nezmietli zo stola a že niekedy v budúcnosti sa očakáva.

Podľa tohto videa, na ktorom kardinál Burke hovorí, že k oficiálnej oprave zrejme predsa len príde – nehovorí však o žiadnom konkrétnom termíne – by sa mohlo zdať, že zatiaľ sa nič nedeje. Amoris Laetitia mala 19. marca 2017 už jeden rok (oficiálny podpis), no prvé výročie ako verejného dokumentu zaznamenáva až 8. apríla. To znamená, že rok po vydaní tohto dokumentu, ktorý zapríčinil, citujem kardinála Burkea „veľmi škodlivý zmätok v Cirkvi“, čakáme ešte stále na verejnú obranu tradičnej náuky Cirkvi o manželstve, rodine, katolíckej sexuálnej etike a o disciplíne sviatostí.

A zatiaľ, čo by bolo rozumné predpokladať, že takýto čin, aj keď takmer bezprecedentný, si vyžaduje pozorné skúmanie a náležité upozornenia, rýchlosť, s akou sa v súvislosti so súčasnými udalosťami k tomuto problému pristupuje, je prakticky nulová. Navyše sme nútení zamýšľať sa aký účinok, ak vôbec nejaký, bude taká oprava mať. Zmení vôbec niečo; alebo sa len zaznamená ako nesúhlas a protest proti zjavnému do neba volajúcemu a nehanebnému „justičnému“ omylu, spáchanému na náuke Cirkvi zo strany pápeža a čoraz väčšieho počtu kardinálov a biskupov? Inými slovami – bude mať spomínaná oprava v skutočnosti vôbec nejaký konkrétny dopad?

Aj naďalej sme zvedaví, čo sa stane s mnohými problematickými a možno aj heretickými vyjadreniami pápeža Františka, z ktorých máme niekoľko zaznamenaných aj v našom článku pri príležitosti štvrtého výročia jeho zvolenia.

Jednou zo základných zásad katolíckeho zmýšľania je, že Cirkev koná rozvážne a opatrne, zaoberá sa totiž večnými pravdami. Nedá sa však poprieť, že škody, spôsobené pápežom Františkom a jeho spojencami rastú geometrickým radom a ďaleko prevyšujú úsilie opraviť tieto škody prostredníctvom oficiálnych cirkevných kanálov.

V stávke sú duše. Nemáme času nazvyš, a v napomínaní, že ak vkladáme dôveru v Kristove prísľuby, si tieto veci nemusíme všímať, sa ozýva bolestná prázdnota a to najmä vtedy, keď veriaci sú svedkami, ako ľudí, ktorých poznajú a milujú, niekto zavádza alebo znechucuje a privádza na pokraj zúfalstva.

V evanjeliu podľa sv. Lukáša 18, 8 sa náš Najsvätejší Pán pýta povestnú otázku, či nájde vieru na zemi, keď sa vráti. V súčasnosti sa človek musí zamýšľať nad tým, či táto otázka nebude aktuálna už koncom tohto pontifikátu.  

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.