Má pápež František pravdu, keď nazýva migračnú krízu „najväčšou tragédiou od 2. svetovej vojny?“

972
Lucia Salomonová
Neutral

Pápež Fratišek nazval problémy, ktorým čelia utečenci a migranti ako za „najväčšiu tragédiu od 2. svetovej vojny.

Počas jeho generálnej audiencie 22. marca pozdravil taliansku asociáciu, ktorá ponúka služby a pomoc migrantom a utečencom po ich príchode. Povedal: „Nezabúdajme, že tento súčasný problém utečencov a migrantov je najväčšia tragédia od 2. svetovej vojny.

Áno, migranti a utečenci určite potrebujú súcit a pomoc. S kým to hlboko nepohne, keď vidí fotografie mŕtvych tiel, napríklad detí, ktoré vyplavilo na breh z preplnenej lode smerujúcej do Európy, ktorá sa prevrátila v Stredozemnom mori? Kto nie je ovplyvnený po tom, ako vidí obrázky preplnených migračných táborov s takmer nemožnými podmienkami pre život, alebo dlhý zástup ľudí smerujúci hocikde, len aby našli útočisko?

Áno, je to tragédia. Ale je to pravda, že je to „najväčšia“ tragédia za posledných 72 rokov? 

Kým vysídlenie ľudí kvôli vojne a občianskym nepokojom dosahuje počet milión ľudí, rýchlo mi príde na myseľ aj ďalšia tragédia, ktorá spôsobuje väčšie utrpenie, deštrukciu a bolesť. 

Tou tragédiou je potrat. 

Výskumníci tento rok odhadli, že v minulom storočí na celom svete zomrela miliarda ľudí (tisíc miliónov) po vykonaní potratu.

Tragédia potratov neničí len nenarodené ľudské stvorenia, ale takisto devastuje aj životy matiek, ktoré ich nosili. Myslime na tragédiu miliónov žien, ktoré žijú, ale duševne a psychologicky sú zničené potratom. Ako môžu milovať samé seba alebo okolie, napríklad deti, ktoré prežili, keď bojujú s vinou, ktorá prichádza po zabití nevinných detí? Premýšľajme o miliónoch otcov, ktorí sa cítia neschopní, pretože zlyhali v ochrane ich dieťaťa od hroznej smrti? Tento reťazový efekt potratu je závratný. Nikoho nenecháva nedotknuteľným. 

Františkov anglicky hovoriaci pridelenec brat Thomas Rosica tweetoval odkaz na pápežov komentár o „najväčšej tragédii“.

Pápež: „súčasná migračná kríza najväčšia tragédia po 2. svetovej vojne“ - Vatikánsky rozhlas https://t.co/tESLXR3cNg

— Thomas Rosica (@FatherRosica) 22. marec 2017

 

Tweetoval som túto odpoveď:  

Kdeže. Je to tragédia pre viac ako miliardu ľudí, ktorí boli zničení predtým, ako mohli putovať z lona matiek #ProLifehttps://t.co/lJGGFL32nf

— Pete Baklinski (@PeteBaklinski) 22. marec 2017

Kardinál Burke v septembri v rozhovore povedal, že priorita v ochrane života sa nemusí zmeniť v Cirkvi, ak sa katolíci dostanú k iným otázkam, ako je napríklad imigračné právo.

Musíme na prvé miesto postaviť rešpektovanie ľudského života a rodinu s cieľom správne sa zamerať v adresovaní ďalších otázok, v ktorých je zahrnutá chudoba a imigrácia, mnohým výzvam, ktorým akákoľvek ľudská bytosť v živote čelila,“ povedal.

Nedáva žiaden zmysel zaoberať sa imigráciou alebo chudobou, keď sám ľudský život nie je v spoločnosti chránený. Je to absolútny rozpor. Prvá spravodlivosť, ktorá sa udeľuje akejkoľvek ľudskej bytosti je rešpektovanie samotného daru života, ktorý sa prijíma od Boha. A preto by mali byť nenarodené deti chránené, takisto aj tí, ktorých životy sú zaťažené pokročilým vekom, špeciálnou starostlivosťou alebo ťažkou chorobou,“ dodal.

Burke naznačil, že ak nedôjde k „základnému“ rešpektovaniu života, otázka čo by sa mohlo stať ohľadne utečeneckej krízy by sa mala obrátiť na akési sociálne inžinierstvo“, ktoré „môže byť na konci pre spoločnosť a preto aj pre jednotlivcov veľmi škodlivé.“ 

Pápežove komentáre pripomínajú komentáre publikované v roku 2013, v ktorých nazval nezamestnanú mládež a osamelosť starých ľudí za „najviac naliehavé“ problémy, ktorým čelí Cirkev a za „najzávažnejšie zlá, ktoré v týchto dňoch postihujú celý svet.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.