Top 10 tipov pápeža Františka pre šťastný život

770
Lucia Salomonová
Kultúra života

V rozhovore, ktorý vyšiel v argentínskej tlači (viď. zdroj článku), pápež František ponúka 10 bodov pre sťastný život. Tento zoznam zahŕňa napríklad strávenie nedele s rodinou, pomoc nezamestnanej mládeži nájsť si prácu a výrok „ži a nechať žiť.

Takisto pochvaľuje Švédsko, že poskytlo azyl pre veľký počet migrantov, kritizuje deštrukciu prírodného prostredia a zdôrazňuje, že mier si vyžaduje aktivitu, nie pasivitu.

Prvé výroky z rozhovoru sa objavili ako samostatný článok v argentínskom časopise Viva, ktorý je prílohou populárneho národného denníka El Clarín. Bolo to pri príležitosti prvých 500 dní Františkovho pontifikátu.

Pablo Calvo, ktorý viedol rozhovor, je pápežov starý známy. Po pár spomienkach a vtipoch ponúka pohostinnosť a začínajú rozhovor. Taktiež uvádza, že pápež sa nevyhýba odpovediam na otázky.

 

Ži a nechaj žiť

Pápež ochotne poskytol 10-bodový recept na šťastie: „Rimania majú jeden taký výrok, ktorý môžeme pokladať za referenčný bod,“ vraví pápež. „Hovoria: Campa e lascia campà (Ži a nechaj žiť). Je to prvý krok k mieru a šťastiu.“

Ďalej postupuje k ďalším deviatim bodom. Nasledujúci je „dávať seba ostatným.

Keď sa človek unaví,“ hovorí, „riskuje, že bude egoistický a stojatá voda sa najskôr nakazí.

Po tretie, pápež navrhuje, že je potrebné „napredovať pomaly“ a cituje z argentínskeho románu Don Segundo Sombra, ktorý napísal básnik a novelista Ricardo Güiraldes. V Don Segundo Sombra je jedna veľmi krása vec, a to, že hlavný hrdina sa obzerá za svojím životom.

V mladosti bol potokom plným kameňov, ktoré niesol so sebou, ako dospelý rýchlo sa rútiacou riekou a v starobe sa stále hýbal, ale pomaly, ako kaluž. Pápež hovorí, že starí ľudia sú múdri a pohybujú sa s „láskavosťou a pokorou“ a majú „pokojný život.“ Taktiež zopakoval svoje obavy, že ľudia, ktorí sa nestarajú o starých ľudí, „nemajú budúcnosť.“

Po štvrté, pápež podporuje venovať čas deťom a hovorí o dôležitosti zdravej kultúry voľného času, čítania a potešenia z umenia. „Konzumný spôsob života vedie k úzkosti zo straty“ tejto kultúry, hovorí.

František spomína, že keď bol v Buenos Aires, veľakrát sa pýtal mladých matiek, ako často sa hrajú so svojimi deťmi.

Bola to neočakávaná otázka,“ povedal. „Je to zložité. Rodičia idú to práce a vracajú sa, až keď deti spia.“ Ale dodal, že hoci je ťažké si ten čas nájsť, je „veľmi potrebný.

 

Nedele s rodinou

Po piate, pápež označil za dôležité stráviť nedele s rodinou. Odvolal sa na nedávnu návštevu Compobasso v južnom Taliansku, kde pracovníci nechceli ísť v nedeľu do práce.

Po šieste, kľúčom k šťastiu je pomôcť mladým ľuďom nájsť zamestnanie. Povedal, že je dôležité byť kreatívny čo sa týka mladých ľudí, pretože ak nebudú mať možnosti, „začnú brať drogy.“ Miera samovrážd je „veľmi vysoká medzi mladými ľuďmi bez práce.

Čítal som článok, ale neverím mu, pretože nie je vedecky dokázané, že je na svete 75 miliónov nezamestnaných mladých ľudí pod 25 rokov,“ povedal. Navrhol mládeži, že by sa mohla učiť kvalifikovanej učňovskej práci, ktorá by im dovoľovala „dôstojne si priniesť domov jedlo za zarobené peniaze.

Ako ostatné kľúče k šťastiu pápež odporúčil starať sa o prírodu, nebyť negatívny (hovoriť zle o druhých indikuje nízke „sebavedomie“,) a rešpektovať tých, ktorí inak zmýšľajú a aktívne hľadajú mier.

 

‘Musíme volať po mieri’

Pokiaľ ide o medzinárodnú situáciu, pápež upozornil na zvyšujúci sa počet konfliktov a vojen po celom svete.

Vojny ničia,“ povedal. „My musíme volať po mieri. Mier niekedy dáva predstavu pokoja, ale to nikdy nie je pokoj. Vždy je to aktívny mier.“

Myslím si, že každý musí byť zodpovedný za mier, urobiť všetko, čo môže, čo ja môžem urobiť z tohto miesta,“ povedal. „Mier je jazyk, ktorým musíme hovoriť.“

Svätý Otec tiež hovoril o tých, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a iných kalamít. Taktiež sa vyjadril, že koľko krajín nie je veľkorysých v pomoci utečencom. Uviedol, že Európa sa bojí hovoriť o imigrácii, ale pochválil Švédsko za jeho politiku, poznamenajúc, že dovolilo okolo 800 000 migrantom začleniť sa do populácie 25,3 miliónov obyvateľov. [zjavná chyba pôvodného článku, Švédsko má okolo 9 mil. obyvateľov. 800 000 imigrantov však za posledné desaťročia prijali. Či to je úspech, to nechávame na zhodnotení čitateľa. Editor]

Pápež taktiež hovoril o enviromentálnych záležitostiach a ako ľudstvo pokračuje v ničení úrody, ktorú nám dal Boh. Taktiež vyjadril svoj nesúhlas na ťažbu, ktorá je na úkor životného prostredia. Prinieslo to so sebou dobývanie - kontroverzná metóda ťažby plynu, pri ktorej odporcovia hovoria o rizikách kontaminovania pitnej vody.

„Keď napríklad chcete použiť ťažobné metódy, ktoré sú úspešnejšie ako ostatné, tak sa neberie do úvahy to, že tým kontaminujete vodu,“ reagoval podľa správy Vatikánskeho rozhlasu na rozhovor. „A tak pokračujú v kontaminácii prírody. Myslím si, že je tu otázka, ktorej nečelíme: Či ľudstvo vo svojom bezhlavom konaní a v týraní prírody nepácha samovraždu“.

 

Cirkev rastie na atraktivite

V rozhovore pápež povedal, že Cirkev rastie na atraktivite, nie na obracaní ľudí. „Najhoršia vec, ktorú môžeš urobiť, je náboženský prozelytizmus (obracanie druhých na určitú vieru), ktorý paralyzuje,“ povedal.

Na otázku o možnej výhre Nobelovej ceny pápež František povedal, že o tom uvažoval, ale dodal, že v jeho agende nie je snaha získať ocenenia alebo doktoráty.

Calvo v článku poznamenal, že počas 77 minútového rozhovoru pápež František takmer vôbec nespomenul Boha.

„Jeho meno spomenul len pri troch príležitostiach, 2x vo výzve ochraňovať prírodu a raz keď nahlas prečítal názov mojej knihy o San Lorenzo de Almagro (argentínsky futbalový tím): Boh Je Havranom,” povedal. “Slovo, na ktoré sa v tieto dni najviac odvoláva Jorge Bergoglio je ‘mier.’”