Keď Cirkev ignoruje "disidentov"... a Billa a Melindu Gatesových

1,366
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

 

Prosím vás, bratia, dávajte si pozor na tých, čo vyvolávajú rozbroje a pohoršenia v protive s učením, ktoré ste prijali, a vyhýbajte sa im. Lebo takíto neslúžia Kristovi, nášmu Pánovi, ale svojmu bruchu, a sladkými rečami a poklonami zvádzajú srdcia nevinných. (Rim 16,17-18)

Podstatou Kultúry smrti je odmietnutie Boha a Jeho plánu pre naplnenie života a spásu tých, ktorí Ho milujú. Hoci to môže mať mnoho podôb, no jeden, na ktorý sa obzvlášť zameriavame, je nesúhlas s Jeho učením o svätosti a dôstojnosti ľudského života.

Nedávno Melinda Gates, ktorá verejne nesúhlasí s katolíckym učením o antikoncepcii a je ešte stále často vykresľovaná ako horlivá katolíčka, pripisuje svoj úspech v živote antikoncepcii:

 „Nie je náhoda, že moje tri deti sa narodili tri roky po sebe... alebo, že som nepočala moje prvé dieťa až kým som nedokončila školu a venovala sa desať rokov mojej kariére vo firme Microsoft... Moja rodina, kariéra, môj život , ktorý poznám, sú priamym výsledkom antikoncepcie.“

Začalo to, keď jej manžel, Bill Gates, s ktorým spoločne predsedajú rovnomennej miliardovej nadácii, kritizoval Trumpovo znovuzriadenie a rozšírenie politiky. Táto politika zabraňuje príjemcom príspevku americkej zahraničnej pomoci brániť alebo vykonať potrat. Kým Nadácia Gates vykonáva prácu, ktorá je celkom obdivuhodná a zrejme sa riadi taktikou, že priamo nefinancuje potraty, určite jasne poskytuje prostriedky najväčším svetovým propagátorom a vykonávateľom potratu. Zdanlivo pre ich snahu „plánovať si rodinu.“ Teraz je Nadácia Gates na zozname, ktorý bráni tých, čo sa nevzdajú myšlienky na potrat s cieľom získať federálne peniaze. Je to rovnako priznanie celkového morálneho úpadku „medzinárodnej zdravotníckej komunity“, ktorá vníma potrat ako zákonné, „zdravé“ znepokojenie, ako aj vyhlásenie že Nadácia Gates nepodporuje potraty a ich propagátorov.

Aby som to uviedol na správnu mieru, nemám v pláne vykresliť pani Gatesovú ako „nepriateľa“, alebo súdiť jej dušu. Také niečo by som nemohol urobiť, aj keby som chcel. Podľa mnohých má (Melinda Gatesová) úprimný zámer pomôcť chudobným a oslabeným ženám v rozvojovom svete. Ja tu rozoberám, ako sa tieto „zámery“ uskutočňujú u katolíkov.

Disident vášnivo verí, že konečný rozhodca akéhokoľvek rozhodnutia je jeho vlastné svedomie, bez ohľadu na to, či je alebo nie je jeho svedomie náležite formované. Je to smutné a škandalózne, že počúvame biskupov, ktorí  - zdá sa - neskoro potvrdzujú rovnakú chybu, že formovanie ľudského svedomia je bezvýznamné. Samozrejme, ak by Cirkev potvrdila túto definíciu svedomia, padli by sme do čistého morálneho relativizmu. Z tohto hľadiska, čo v prípade, ak niekto spochybňuje konanie nového prezidenta (Trumpa) o imigrácii, lenže on koná v súlade so svojím svedomím a má v úmysle konať len dobré veci?

Katolícka cirkev učí, že určité konania sú „vnútorne zlé“, čo znamená, že žiadny zákon vydaný človekom alebo vyhlásenie katolíckeho biskupa nedokáže urobiť tieto skutky morálne správnymi. Ako nám pripomína Lumen Gentium 12, učenie Cirkvi týkajúce sa viery a morálky nie je len „bezvýznamné ľudské slovo, ale skutočné slovo Boha.“ Tí, ktorí tvrdia, že počúvanie svojho svedomia im dovoľuje vybrať si zlo s úmyslom získať dobro, sa mýlia.

Správne porozumenie medzi slobodou a pravdou s ohľadom na ľudské činy vysvetlil pápež Ján Pavol II. vo svojej encyklike Veritatis Splendor. Pretože tento bod je dôležitý, budem to citovať v celom rozsahu:

Tak sa v praktickom úsudku svedomia, ktorý ukladá osobe povinnosť vykonať konkrétny skutok, prejavuje ako puto medzi slobodou a pravdou. Z toho istého dôvodu sa svedomie vyjadruje úkonmi "úsudku", ktorými sa nevyjadrujú ľubovoľné "rady", ale pravda o dobre. Mierou zrelosti a zodpovednosti týchto úsudkov - a nakoniec samého človeka, ktorý je ich subjektom - nie je oslobodenie svedomia od objektívnej pravdy v prospech akejsi domnelej autonómie, ale naopak, usilovné hľadanie pravdy, ako aj schopnosť usmerňovať ňou vlastné skutky. Pri formovaní svedomia nachádzajú veriaci veľkú pomoc v Cirkvi a jej Učiteľskom úrade.“ Ako potvrdzuje Koncil: „Pri formovaní svojho svedomia musia veriaci dbať na sväté a bezpečné učenie Cirkvi. Lebo z vôle Krista je katolícka Cirkev učiteľkou pravdy. Jej úloha je hlásať a hodnoverne učiť Pravdu, to jest Krista, a zároveň svojou autoritou deklarovať a potvrdzovať zásady mravného poriadku vyplývajúce zo samej ľudskej prirodzenosti." Autorita Cirkvi, ktorá sa vyslovuje k mravným otázkam, nijako nenarúša slobodu svedomia veriacich.(61-62)

Pre katolíka, ktorý pozná svoju vieru je učenie Cirkvi skutočne v súlade so slobodou, ktorá smeruje k naplneniu nášho skutočného rozkvetu. Keby to len viac kňazov a biskupov pochopilo a vyhlasovalo túto základnú pravdu.

Niekto by mohol popierať alebo dokonca nebrať do úvahy pani Gatesovú, ktorá ako jedna z mnohých katolíkov tvrdí, že je v dobrom vzťahu (s jej vierou). Taktiež ale nemôžeme ignorovať obrovský vplyv, aký má spolu s manželom na verejné zdravotné priority a politiku. Ich nadácia vedie Family Planning 2020 (Plánovanie Rodiny 2020), čo je koalícia vládnych organizácií, farmaceutických korporácií a iných subjektov, ktoré sa snažia získať 120 miliónom žien pre používanie antikoncepcie v rozvojovom svete do roku 2020. Nadácia na tento cieľ poskytla miliardu dolárov.

Odkedy sa pani Gates stala významnou verejnou osobou, nehanbí sa, že nesúhlasí s katolíckym učením o antikoncepcii. Tak ako iní, ktorí sa začali venovať kontrole populácie ovplyvnení názormi eugeničky Margaret Sanger, p. Gatesová verí, že antikoncepcia je nevyhnutná na zmiernenie chudoby a posilnenia žien. Tvrdí, že rozumie, v akej kritickej situácii sú ženy a hovorí za ne, keď vraví, že ich najväčšia potreba je kontrola pôrodov. Pani Gates má túto autoritu pre jej početné návštevy Afriky a Ázie, kde stretáva chudobné ženy, s ktorými sa zoznámila vďaka príjemcom jej nadácie. Neprekvapuje, že tieto ženy hovoria to, čo príjemcovia príspevku a pani Gates chcú počuť.

Napriek tomu ignoruje výskumny verejnej mienky o antikoncepcii, ktoré sú na konci zoznamu záujmov afrických žien. Sú za lepším vzdelaním, prístupom k vode, lepším nemocniciam a vylepšenej právnej ochrane. Pani Gates sa nikdy nezamerala na množstvo štúdií, ktoré ukazujú, že ujmy spôsobené na ženskom zdraví vďaka jej preferovanej metóde antikoncepcie, injekčné Depo Provera, ktorá bolo odsúdené dokonca ženami, ktoré obhajujú antikoncepciu.

Pani Gates jednoducho ignoruje nielen učenie Cirkvi, ale aj množstvo dôkazov, pretože jej preferované riešenie pre chudobné a oslabené ženy im v skutočnosti ublíži a bude to pre nich ešte horšie. Koľko príbehov môžu povedať ženy, ktoré ochoreli v dôsledku užívania týchto liekov? Koľko z týchto žien po užívaní antikoncepcie už nemôžu otehotnieť alebo majú vážne gynekologické problémy? Kde je pani Gates, jej nadácia a mimovládne organizácie, ktoré sa tak pohotovo prihlásili na distribúciu týchto antikoncepčných prostriedkov, keď ženy potrebujú zdravotnú starostlivosť kvôli negatívnym dôsledkom ich užívaniu?

Nemali by sme byť prekvapení, že milujúci Boh, ktorý nás stvoril, by nám chcel dať morálnu autoritu, aby nás viedol od týchto záležitostí, ktoré sú škodlivé pre naše telá a naše duše, ale na druhej strane sú prezentované ako riešenie na naše problémy.

Prečo radšej nepodporovať a neučiť Prirodzenú ochranu pred počatím, ktoré spolu s postojom viery v Boha, sú zdravé a efektívne? Dá sa predpokladať, že jej partneri v projekte Plán Rodiny 2020, farmaceutická spoločnosť Pfizer a Plánované rodičovstvo, vôbec nie sú podporovatelia tejto myšlienky.

Ignorovanie disentu verejných činiteľov nie je milosrdenstvom. Nieje to pastorálne alebo spravodlivé. V skutočnosti to môže byť katastrofálne. Tak, ako dobré úmysly mocných a chudobných zle formovaných katolíkov nastražené na zničenie spoločenstiev a dokonca národov, ktoré sú najviac zraniteľné „pomocou“ ponúkanej mocnými ľuďmi. Boh dal svetu Katolícku cirkev, preto sa  tu ľuďom darí a nájdu vnútorný život s Ním, našim skutočným osudom. Nebolo to na udelenie súhlasu v koridoroch moci. Stávajú sa úžasné veci, keď Cirkev a jej pastieri sú tými, na čo boli stvorení. Nebojme sa v láske povedať svetu celú pravdu.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.