Deti by mali mať občianske preukazy, oznámil Kaliňák

749
Neutral

Deťom do 15 rokov by sa mohli časom začať vydávať občianske preukazy bez fotografie. Majú slúžiť na ich identifikáciu v rámci elektronického zdravotníctva. Pripustil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Presný termín zatiaľ známy nie je.

Rodičia by zároveň v prípade záujmu deťom mohli na krátky čas vybaviť aj občiansky preukaz s fotografiou. Ten by mohol v Európe slúžiť podľa Kaliňáka ako cestovný doklad namiesto pasu. Pravdepodobne by sa mohol vydávať na dva roky.

“Toto by sme chceli umožniť aj Slovákom, ktorí žijú v zahraničí a majú naďalej naše občianstvo,” avizoval Kaliňák. Elektronické preukazy poistencov nakoniec nebudú vôbec. Vláda dnes odsúhlasila novelu z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorou sa ich plánované vydávanie, zruší.

Pre potreby elektronického zdravotníctva ich majú nahradiť občianske preukazy. “Bude využívaný len klasický preukaz alebo ID karta s čipom,” povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). Počíta s tým, že do konca roku 2021 by ich mali mať aj deti.