Vedci sa pokúšajú o vytvorenie jedinca ďalšou neprirodzenou cestou – pomocou kožných buniek

715
Kultúra smrti

Vedci naznačili “špekulatívny a imaginárny” scenár vývoja jedincov z embrya vytvorených kožných buniek namiesto klasického oplodnenia vajíčka spermiou.

Keď sa vedcom z britskej University of Bath podarilo dosiahnuť vrh zdravých myší pomocou techniky, ktorá obchádza bežné oplodnenie vajíčka spermiou, začali pomýšľať na futuristický scenár, že zvieratá a dokonca aj deti by sa raz mohli rodiť z embrya vyrobených kožných buniek. Takýto zásah do prirodzených procesov by podľa nich viedol okrem iného k záchrane ohrozených zvierat, ale aj k liečbe ľudskej plodnosti.

Štúdia opísaná v magazíne Nature Communications naznačuje, že okrem klasického oplodnenia by bolo možné vytvárať embryá aj z kožných či iných buniek tela. Vedci vzali myšie vajíčko a pomocou chemikálií ho nabudili tak, ako keby bolo oplodnené. Neobvyklé embryá známe pod pojmom “parthenogenotes” sa potom správajú podobne ako koža či iné bunky v tele. Injekciou spermie do embryí nezahynuli, ako sa väčšinou očakávalo, ale normálne sa ďalej vyvíjali, a po prenesení do myších samíc sa s úspešnosťou 24 % narodilo zdanlivo zdravých 30 myších mláďat. Niektoré z nich potom mohli normálne mať svojich vlastných potomkov.

“Naša práca spochybňuje dogmu, ktorá tu je od začiatku, kedy embryológovia prvýkrát pozorovali vajíčka cicavcov okolo roku 1827 a proces oplodnenia o 50 rokov neskôr, že vajíčko oplodní spermia a vyvinie sa jedinec,” vraví Tony Perry, embryológ a vedúci výskumný pracovník na projekte pri University of Bath. “Hovoríme o rôznych spôsoboch prípravy embryí. Viete si predstaviť, že by ste mohli mať kožné bunky a vytvoriť z nich embryá? Malo by to všetky druhy užitočnosti,” dodal.

Možnosť používať kožné bunky namiesto vajíčok zostáva pre túto chvíľu vysoko špekulatívne. Ale vedci sú vedci a pokúšať sa budú o to rôznymi spôsobmi. Pomýšľajú totiž na embryá vyrobené fúziou buniek kože so spermiami toho istého muža, alebo dokonca zlúčením kožných buniek jedného muža so spermiami iného muža.