L’Osservatore Romano: Kondómy HIV nevyriešia

3,960
Kultúra života

 

RÍM, 25. mája 2011 (LifeSiteNews.com) - Zopakujúc vyhlásenie pápeža Benedikta XVI. z roku 2009, že kondómy nie sú riešením problému AIDS, napísal morálny teológ pre L'Osservatore Romano 24. mája, že kampane na podporu používania kondómov zvyšujú riziko infekcie HIV vytváraním falošnej predstavy o „bezpečnom sexe.“

„Početné kampane vyzývajúce ľudí na používanie kondómov, ukázali presný opak, “ povedal otec Juan Perez-Soba z Ústavu Jána Pavla II pre štúdium manželstva a rodiny v Ríme. „Podporovaním falošného presvedčenia, že neexistuje nebezpečenstvo, zvýšili  možnosť nákazy.“

„Prezentovať kondóm ako riešenie problému je vážna chyba, vybrať si ho jednoducho ako bežnú prax, ukazuje na nedostatok zodpovednosti vo vzťahu k inej osobe,“ dodal.

Otec Perez-Soba tiež napísal, že použitie kondómu v manželstve porušuje učenie cirkvi o manželskej láske, napísané pápežom Pavlom VI. v encyklike HumanaeVitae. „Sexuálny akt vykonávaný s kondómom, nemôže byť považovaný za plne manželský," pretože je tak zbavený zjednocujúceho a tvorivého aspektu, sústredeného na sebadarovanie manželov jedného druhému. Akt naozaj nezjednocuje, keď je úmyselne obmedzený pohyb spermií a vylúčená možnosť ich prijatia vo vzájomnom dare tela oboch manželov,“ povedal.

Otec Perez-Soba ďalej uviedol, že sexuálna abstinencia je správna odpoveď pre manželský pár, v ktorom je jeden z manželov nakazený vírusom HIV. „Tvárou v tvár neprekonateľnej možnosti infekcie sa môžu spoločne rozhodnúť, zdržať sa sexuálneho styku zo zdravotných dôvodov, ako je to pri iných ochoreniach,“ povedal.

Tento článok bol napísaný v očakávaní Vatikánskej konferencie, ktorá sa bude konať cez víkend. Zameraná bude na cirkevné učenie o AIDS a „sústredenie sa na starostlivosť“ v prevencii a liečbe chorôb.

Mons. Jean-Marie Mpendawatu, námestník Pápežskej rady pre Ministerstvo zdravotníctva uviedol, že konferencia chce ponúknuť „globálny“ prístup k otázke AIDS a nezameriavať sa na kondómy. Avšak, ako povedal, mala by sa otvoriť aj sporná téma kondómov. 

Na konferencii sa očakávajú  dve desiatky prednášajúcich z celého sveta, vrátane Edwarda C. Greena, bývalého riaditeľa Výskumného projektu prevencie AIDS z Harvardského Centra pre štúdium obyvateľstva a rozvoj. Práve on v marci 2009 bránil vyhlásenie pápeža Benedikta XVI., že kondómy skutočne „zvýšili problém“ AIDS v Afrike.

Počas príprav na svoju prvú pápežskú cestu do Afriky naplánovanú na 17. marca,  Benedikt XVI. povedal, že kondómy nie sú riešením problému AIDS v Afrike, práve naopak, viac problémov vytvárajú.

„Povedal by som, že nikto nemôže prekonať problém AIDS len peniazmi. Tie sú dôležité, no nepomôžu ak chýba duch a ľudia, ktorí ich vedia používať."

„Človek nemôže prekonať tento problém distribúciou kondómov. Naopak, tento problém zhoršujú,“ povedal pontifik reportérom na palube pápežského lietadla.

Opakujúc stanovisko katolíckej cirkvi, ktoré je v protiklade s väčšinovým názorom spoločnosti, že epidémia AIDS sa môže vyriešiť zaplavovaním rozvojových krajín kondómami, pápež Benedikt povedal, že riešenie spočíva v duchovnej obnove človekaa  priateľstve s tými, ktorí trpia.

Pápež má pravdu,povedal profesor Green pre National Review Online , „uvediem to na pravú mieru dôkazom, podporujúcim jeho pripomienkyTu je,vysvetlil Green, „jasná spojitosť, ktorá sa preukázala v našich najlepších štúdiách, vrátane Američanmi financovanovaného ´Populačného zdravotníckeho prieskumu,´ medzi väčšou dostupnosťou a používaním kondómov a vyššou, nie nižšou hodnotou infekcie HIV."