Španielsky kardinál je pevne presvedčený o nepriznivom vplyve „gejského impéria“ na rodinu

1,715
Kultúra života

Feministická organizácia v španielskej provincii Valencia žiada vládu, aby súdne stíhala kardinála, ktorý verejne kritizoval vplyv „gejského impéria“ a gender ideológie na spoločnosť.

Kardinál Antonio Cañizares, bývalý prefekt vatikánskej Kongregácie pre bohoslužby a disciplínu sviatostí a terajší arcibiskup Valencie, nedávno povedal veriacim počas omše nasledovné slová: „V súčasnosti sprevádzajú rodinu v našej spoločnosti vážne ťažkosti. Čelí útokom, ktoré vidí každý.“

„Máme zákony, ktoré sú v rozpore s rodinou. Sú výsledkom politického a sociálneho tlaku, ku ktorému sa ešte pridávajú hnutia a snahy gejského impéria, ideológie ako je radikálny feminizmus alebo gender ideológie, ktorá je najrafinovanejšia zo všetkých,“ povedal Cañizares.

„Keď sa útočí na rodinu alebo sa zhadzuje, narúšajú sa najposvätnejšie formy ľudského vzťahu,dodal kardinál.

Podľa španielskeho denníka El Mundo členky Feministickej platformy v Alicante, v meste ležiacom v rovnakej provincii, predložili v piatok vládnym činiteľom oficiálnu žiadosť, v ktorej sa dožadovali súdneho stíhania Cañizaresa kvôli „podnecovaniu k diskriminácii a nenávisti“ počas jeho omše. Členky platformy sprevádzali zástupcovia ľavicových politických strán.

Koordinátorka skupiny, Yolanda Díazová, uviedla, že feministky už majú dosť toho, že predstavitelia Cirkvi nie sú trestaní za svoje vyhlásenia, hoci obhajujú „rodové stereotypy, ktoré spôsobujú diskrimináciu“. Díazová rovnako dúfa, že žalobcovia sa neuspokoja len s ospravedlním kardinála.

„Žiadame vedenie a prokuratúru, aby nenechali tieto vyhlásenia nepotrestané, povedala Díazová, ktorá tvrdí, že feministky boli súdne stíhané za to, že bojovali za „rovnosť medzi mužmi a ženami“ a boli proti „heteronormatívnej spoločnosti, ktorá presadzuje rodinu tradične založenú na vzťahu medzi mužom a ženy“.

Ximo Puig, správca Valencie, odsúdil výroky Cañizaresa obviňujúc ho z „podnecovania k nenávisti“. Puig dodal, že „celý svet vie, že každý človek môže milovať, koho len chce“. Citoval pri tom výrok pápeža Františka - „Kto som ja, aby som súdil?“, ktorý pápež vyslovil pred dvoma rokmi na tému homosexuality, a ktorý často citujú ľudia, ktorí oponujú katolíckemu učeniu o nemorálnosti homosexuálnych zväzkov. 

Kardinál Cañizares reagoval na vyhlásenia žalobcov tlačovou správou, v ktorej žiada právnikov, aby mu ukázali, čo je v jeho výrokoch „homofóbne“.

„Tvrdú kritiku a odsúdenie zo strany určitých skupín a politikov, ktorú som utrpel v niektorých médiách, mi pripomínajú jedno z období našej histórie, ktoré sa odohralo len prednedávnom, kedy odsudzovali a zakazovali niektoré homílie a kňazov,“ povedal Cañizares odvolávajúc sa na prenasledovanie katolíckeho duchovenstva socialistami pred a počas španielskej občianskej vojny, kedy tisícky ľudí prišlo o život kvôli svojej viere. „Je homofóbne obraňovať rodinu?spýtal sa kardinál.