Prezident: Musíme zakročiť proti webom, ktoré šíria nenávisť voči moslimom a antisemitizmus

1,449
Kultúra smrti

V mimoriadnom vydaní relácie O 5 minút 12 k spomienke na ukončenie 2. svetovej vojny prezident vyjadril obavy nad webstránkami, ktoré podľa neho šíria oheň nenávisti voči niektorým skupinám

„Keď niekto má fašistické symboly alebo facebookové príspevky majú jasne rasistický fašistický náznak, ako je možné, že sme nezakročili, že nekonáme?“, kládol si otázku prezident v relácii RTVS O päť minúť dvanásť a pokračoval: „ak necháme desiatky webových stránok, ak necháme stovky facebookových profilov na nás šíriť oheň nenávisti voči niektorým ľuďom, voči skupinám ľudí, voči náboženstvám, antisemitské, protimoslimské, potom máme skutočne problém“, informuje portál islamonline.sk.

Prezident tiež v tejto súvislosti upozornil, že je potrebné „si pripomínať, že jednou z príčin vzniku tejto obrovskej tragédie bol nárast extrémizmu, nárast nenávisti voči skupinám ľudí, voči národom, voči národnostiam“.

Portál pripomína, že prezident už začiatkom roka prijal, historicky prvýkrát oficiálne, predstaviteľov moslimskej komunity na Slovensku. Diskutovali o registrácii cirkví a náboženských obcí, pričom z diskusie vyplynulo, že moslimovia nemajú rovnaké náboženské práva ako katolíci či evanjelici, a registrácia moslimského náboženstva sa na Slovensku kvôli sprísnenej legislatíve “stala takmer nemožnou”, píše portál.

Andreja Kisku vtedy údajne zajímalo, ako moslimovia na Slovensku znášajú protimoslimské nálady a či majú strach. Predseda islamskej komunity na Slovensku Mohamad Safwan Hasna mu tieto obavy potvrdil, najmä po tom, čo “moslimovia začali byť bezdôvodne spájaní s utečeneckou krízou a označovaní za hrozbu”, uvádza portál islamonline.sk.

V súvislosti s utečencami portál tiež informuje, že prezident vo svojom paláci prijal pred pár dňami aj dve Slovenky ocenené v zahraničí, medzi ktorými bola riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulovú. Števulová vo Washintgone získala ocenenie “Medzinárodné odvážne ženy” Ministerstva zahraničných vecí USA (International Women of Courage Award) a na stretnutie s prezidentom prišla spolu s afgánskym utečencom, ktorý žije na Slovensku 2 roky. Na portáli sa píše, že títo “prezidentovi spolu darovali obraz utečenca, ktorý namaľoval utečenec z Etiópie žijúci na Slovensku”.