Video: Africká pro-life aktivistka vysvetľuje delegátke OSN, že presadzovanie potratu je nový kolonializmus

1,371
Kultúra života

Počas zasadnutia OSN, ktoré sa konalo minulý mesiac, vedúca africká osobnosť pro-life iniciatívy dôrazne vyzývala dánsku socialistku, aby si uvedomila, že spôsob, akým sa obyvatelia v Európe a Severnej Amerike snažia presvedčiť africké národy, aby zrušili zákony zakazujúce potraty, je novou formou kolonializmu a nemá nič spoločné s oslobodením.

Búrlivá diskusia medzi obidvoma účastníčkami na zasadnutí Komisie OSN pre postavenie žien nasledovala po uvedení troch prezentácií na tému zdravotná starostlivosť o matky. Prezentácie sa uskutočnili pod záštitou Vatikánu, ktorý má stálu pozorovaciu misiu v OSN. Keď nadišiel čas na otázky, dánska sociálna demokratka a členka parlamentu Mette Gjersková oznámila takmer štyristo člennému publiku, že ju "vyprovokoval" názor jedného z prezentujúcich, ktorý tvrdil, že terajšia kampaň za presadenie zrušenia potratov v afrických krajinách, o ktoré sa usilujú vlády v Európe a Severnej Amerike ako aj mimovládne organizácie, je “nový kolonializmus.”

„Keďže pochádzam z Európy, tento názor ma uráža,” povedala Gjersková. „Navštívila som veľa krajín v Afrike. Hovorila som s viacerými Afričankami a zistila som, že niektoré ženy podporujú potraty, iné sú proti, ďalej dodáva.

Moje ponaučenie je, že ľuďom musíme umožniť, aby robili vlastné rozhodnutia a aby sa slobodne rozhodovali o vlastnom tele, sexualite, počte detí a použití antikoncepcie alebo vykonaní potratu. ... Ak chceme predísť ďalšej kolonizácií, musíme dať ľuďom slobodnú voľbu.”

Obianuju Ekeochová, zakladateľka organizácie Culture of Life Africa, žasla nad komentárom dánskej socialistky. Ekeochová vyhlásila, že jej rodný jazyk iboština a ani väčšina afrických jazykov nemá pre slovo potrat označenie, ktoré by znamenalo niečo pozitívne.

„Nový kolonializmus nastáva vtedy, keď sa nám ľudia zo západného sveta snažia presadiť ich jazyk, ktorý nevieme, ako  preložiť. Nahovárajú nám, že toto slovo znamená niečo, čo môžu ženy spraviť so svojím telom a čo dokonca vôbec nie je morálne nesprávne,” pokračuje Ekeochová.

„Podľa tradícií a kultúrnych zvykov väčšiny afrických komunít je potrat priamy útok na ľudský život,” hovorí Ekeochová. „Ak by ste africkej žene povedali, že tento názor nie je správny, tak ako to tvrdí Gjersková, bolo by to presne to isté, ako keby ste jej povedali, že sa mýlili jej rodičia, starí rodičia a predkovia. Snažili by ste sa jej vsugerovať, že nemali pravdu a presne takto vyzerá kolonizácia.”