Malawijskí biskupi kritizujú vládu za kapituláciu zahraničnému nátlaku o potratoch a homosexualite

767
Matej Trančo
Kultúra smrti

Katolícki biskupi v Malawi urobili svoje doposiaľ najtvrdšie vyhlásenie voči zákonu o potrate, ktorý je prejednávaný zákonodarcami národa s viac než 17 miliónmi obyvateľov. Zákon je spájaný s paralelným nátlakom legalizovania "manželstva" párov rovnakého pohlavia podporovaného americkými a medzinárodnými agentúrami. (vývoz LGBT ideológie bol podporovaný Obamovou vládou - pozn. editora)

"Sme hlboko znepokojení ohľadom nových trendov našej spoločnosti, ktoré propagujú kultúru smrti namiesto kultúry života prostredníctvom potratovej kampane," vyjadrili sa biskupi v pastoračnom liste z 13. marca. "A kvôli tomu sú rodina a inštitúcia manželstva medzi mužom a ženou pod priamym útokom tých, ktorí podporujú kampaň za homosexuálne práva a homosexuálne únie."

Biskupi začali svoje obsiahle vyhlásenie hanobením priepastného rozdielu medzi chudobnými a majetnými a taktiež politickou kultúrou korupcie a plytvania, no predovšetkým sa zamerali na súčasný zákon, ktorý by poskytol virtuálny potrat na požiadanie, poskytujúc výnimky súčasného storočie starého zákona, ktorý požaduje trest až do 14 rokov vo väzení no povoľuje potrat v prípade, že by bol matkin život ohrozený prípadným pôrodom.

Navrhovaný zákon by pridal výnimky nielen pre prípady znásilnenia, incestu, deformity a iného ohrozenia matky, ale taktiež aj keby vznikalo riziko duševnej tiesne. Ustanovenia právnych predpisov tohto zákona sa opierajú o sporné štatistiky vykazujúce že je v krajine denne vykonaných 71 000 ilegálnych potratov z ktorých polovica, ako sa taktiež tvrdí, vedie ku komplikáciám.

Tento prístup je používaný znovu a znovu, vyjadrila sa Obianuju Ekeocha z organizácie Culture of Life Africa. Pre LifeSiteNews minulý rok povedala: "Momentálne je to sústredené úsilie viacerých kľúčových organizácií a vlád zamerané na najzraniteľnejšie africké krajiny. Stále sa jedná o rovnakú techniku. Ísť do krajín východnej a južnej Afriky, ktoré sú najviac liberálne v sexuálnych otázkach medzi mužom a ženou; vyprodukovať nafúknuté čísla o ilegálnych potratoch a výslednej úmrtnosti matiek; použiť zastrašovacie taktiky za účelom porazenia politikov."

Biskupi vyzývajú všetkých občanov Malawi aby vyjadrili súcit a rešpekt voči homosexuálom a poznamenal, že "tento stav je nesprávny no nie je vo svojej podstate hriešny. Avšak pokiaľ ide o homosexuálne zákony či únie, cirkev si servítku pred ústa nedáva: tieto sú objektívnym zlom a absolútne neprijateľné."

Biskupi obvinili vládu zo strachu z nátlaku zo strany zahraničných krajín a medzinárodných humanitných organizácií, ktoré v prípade odstránenia zákonov zakazujúcich homosexualitu ponúkajú finančnú pomoc.

Biskupi píšu: "Vláda podľahla nátlaku od komunity sponzorov, medzinárodných orgánov a lokálnych ochrancov ľudských práv. Ako pastori považujeme túto cestu za veľmi nešťastnú. Je to akt zrady zo strany vládnucich politikov - zapredať našu krajinu zahraničným praktikám a tendenciám, ktoré sú v rozpore s božou vôľou a to všetko len kvôli peniazom."

Tento príbeh zverejnený denníkom New York Times minulý rok sa zmieňuje o tom, že USA celosvetovo minuli milióny dolárov od začiatku kampane (rok 2012) za homosexuálne "manželstvo" a iné minoritné témy. Taktiež citoval afrických homosexuálov aj lídrov kresťanskej cirkvi tvrdiacich, že tento nátlak spôsoboval vlnu odporu voči homosexuálom a celkovo odpor voči pomoci spojenej s touto témou. "Jedná sa o zneužívanie právomoci, a práve preto sa mnohí otáčajú a hovoria: 'Nechajte si vaše peniaze'," povedal pre NYT reverend George Ehusani, bývalý generálny tajomník Katolického sekretariátu Nigérie.